Търсенето на имоти в Атина отбелязва значително увеличение през 2021-а, което продължава и през тази година. Това показват данни на Spitogatos Property Index. Най-търсени са имотите в центъра на града, но не само за покупка, увеличава се търсенето за наем в северните и южните предградия на столицата, където е най-голямо покачване на цените, според SPI.

Сред най-популярните квартали в столицата за закупуване на имоти миналата година е един от най-старите квартали на Атина Колонаки. Интерес има в Амбелокипи и Пентагоно, Панграти, Глифада, който е извън центъра на града и др.

Цените също нарастват сериозно. В квартал от предградието например нарастването на цените е с 27,1% и стига до 1270 евро на квадратен метър. В квартал Врилисия повишението е с 25,9% и стига до 2810 евро/кв.м.

Според управляващия директор на платформата за онлайн имоти Spitogatos.gr Димитрис Мелахроинос казва, че "2021 г. е била динамична година, има по-високо търсене и предлагане и нови бизнес модели в недвижимите имоти". Той добавя, че през първите няколко седмици на 2022 г. е имало увеличено търсене, "което никога не сме виждали преди".

Новият начин на живот по време на пандемията променил предпочитанията на наемателите и купувачите. Миналата година година ознаменува началото на нова ера по отношение на избора на дом на начина на живот.

Къщите извън града станаха все по-популярни, след като пътуването до работното място остава в миналото, благодарение на дистанционната работа.