В разгара на лятото, освен морето, има още една гореща точка, която вълнува голяма част от населението - подготовката за новия сезон. За много хора това включва и намирането на ново жилище. Тези, които обичат да се подготвят от рано и да избират спокойно, вече се оглеждат и събират информация, а други, които са оставили тази задача за края на август и началото на септември, ще трябва да се справят по-експедитивно.

Независимо към коя част се причислявате тази информация ще ви помогне да вземете по-информирано и по-бързо решение при наемането на квартира.

Пазарът на наемите в София има сезонност. Цените не са еднакви през цялата година, което има своето обяснение. Лятото, след като е минала кандидат-студентската кампания и вече повечето млади хора знаят къде са приети да учат, трябва да организират своето спокойно пребиваване в новия град. Друг процес, който протича по това време е свързан със студентите, които вече са завършили или по някаква друга причина трябва да освободят общежитието. Те също започват да търсят подходящо ново жилище. Тези, на които им се налага да си сменят квартирата по някаква причина, също предпочитат да е лятото, когато по-лесно става самото преместване. Всички тези фактори, концентрирани в летните месеци от годината, влияят на пазара на наемите. Увеличава се търсенето и до някъде се увеличава и предлагането.

Наемодателите, които се интересуват, знаят, че този сезон е благоприятен за намиране на нови наематели. И въпреки всичко, за предпочитаните райони интересът многократно надвишава свободните предложения, което се отразява и на ценовите нива. Затова, ако не сте притиснати от обстоятелствата, по-добре оставете търсенето на нов дом за по-късната есен. Ако трябва да сте се нанесли до средата на септември, то сега е крайният момент да стартирате своето търсене.

Кои имоти в София, Пловдив и Варна носят най-висока доходност от наем?

Кои имоти в София, Пловдив и Варна носят най-висока доходност от наем?

8% не са мит

Няколко съвета как това може да стане при най-добри условия и без излишен стрес:

  1. Проучете кои райони на София ще са ви удобни от гледна точка на месторабота и образование.
  2. Вземете решение дали искате да живеете сами или с още хора в новия си дом.
  3. Определете бюджет, който ще можете да отделяте ежемесечно.

След като вече имате тази основни параметри можете да пристъпите към опознаване на пазара. Това най-лесно можете да направите като се консултирате с професионалист, който има задълбочени познания точно в областта на наемите в София.

Ако ще живеете сами, бюджетът, който ще трябва да отделите за наемни вноски може да варира от 400 до 700 лв. в зависимост от това в коя част на София се намира имотът, колко отделни стаи има и какво е обзавеждането. В ниската граница би могло да намерите жилище в западната част на града, с една спалня или тип ателие с по-непретенциозно обзавеждане. Ако желаете да имате в близост метро или да сте в по-централните, източни или южни части, трябва да приготвите над 500 лв. Сумата се увеличава и когато във вашите критерии влезе и ново обзавеждане и отделна спалня.

За двустаен апартамент съответно сумите започват от 550 лв. до 800 лв. при описаните горе параметри. За жилища с 2 спални, където могат да живеят двама или повече хора цените стартират от 700 и достигат до 1400 лв.

Цените на наемите в София са нараснали драстично през последната година

Наемите в София поскъпват драстично. Ето в кои квартали

Пазарът показва признаци на прегряване - цените растат, сделките спадат

Когато започнете вашето търсене не се доверявайте изцяло на информацията предоставена в имотните портали. Там голяма част от най-атрактивните оферти са фалшиви, с нереални параметри или снимки. Когато имотът, който гледате на снимки ви се струва прекалено добра оферта, имайте едно на ум, когато се обадите по телефона. Задавайте максимално много въпроси за жилището. Не се притеснявайте да попитате за условията на агенцията, кога и какви пари трябва да платите. За да се защитите от некоректни практики, най-добре е да се доверите на препоръчан професионалист, който ще свърши цялата работа и рискът от измама ще бъде сведен до минимум.

Когато тръгнете по огледи, имайте предвид, че за най-добрите оферти със сигурност имат интерес още много хора. Затова трябва да бъдете максимално подготвени - да можете да вземете решение веднага, да сте готови с аргументи защо вие сте най-добрият избор за наемодателя, какви условия можете да му предложите и не на последно място, да имате възможност да капарирате жилището веднага. Не оставяйте решението си за по-късно или след следващия оглед. Има голяма вероятност човекът след вас да го наеме без колебания.

На последно място по време, но не по важност, е сключването на договор за наем. Уверете се, че подписвате с всички собственици на имота или с техен пълномощник. За целта поискайте да видите документ, който удостоверява това. Прочетете всички клаузи внимателно и ако нещо ви притеснява, не се колебайте да го преговорите с наемодателя.

Задължително поискайте да опишете в протокол всички движими и недвижими вещи в имота, както и състоянието, в което се намират и той. Ако имате опитен консултант в този момент до себе си, той ще ви напътства, ще ви дава съвети и ще води преговорите заедно с вас.

Ако подходите отговорно и излезете подготвени на пазара, следвайки тези съвети, можете да бъдете спокойни, че ще посрещнете началото на новия сезон на подходящо за вас място, в което ще се чувствате удобно и уютно като в свой дом.

*Статистиката е по данни на отдел "Наеми" в Primo+ недвижими имоти