В модерната ера на дизайна, в която напредъкът в технологиите и строителството позволи на архитектите да строят по-добре, по-бързо и по-високи сгради, само небето може да е граница. Буквално през няколко месеца светът има нова най-високата жилищна или офис сграда, която чупи поредния рекорд с впечатляващата си височина. Но с течение на времето и завършването на нови проекти тенденциите показват, че Съединените щати излизат от светлината на прожекторите по отношение на възможността да претендират за титлата на най-високата сграда в света и не изглежда, че това ще се промени скоро, пише Аrchdaily.

Съединените щати са известни като родното място на модерния небостъргач и твърдят, че са дом на най-високите сгради в света през по-голямата част от 20-ти век. В продължение на много години Sears Tower в Чикаго беше наречен върхът на съвременните строителни и технологични постижения - до 1997 г., когато кулите Petronas Towers на Сезар Пели в Малайзия грабнаха титлата със емблематичната си структура. Изглежда, че това бележи началото на надпреварата за изграждане на все повече небостъргачи. Дубай, Китай и градове в Югоизточна Азия се включиха с по-високи сгради, които се изграждат с по-бързи темпове. При сегашните темпове броят на небостъргачите с височина над 152 метра в Китай ще бъде четири пъти по-голям от броя на същите на височина сгради в САЩ, само през следващите няколко години.

Собствениците на най-скъпия небостъргач търсят начин да го продадат. Но няма кой да го купи

Собствениците на най-скъпия небостъргач търсят начин да го продадат. Но няма кой да го купи

През 2017 година те купуват 75% от сградата за 5,2 милиарда долара

Дългоочакваният One Vanderbilt в Ню Йорк беше завършен само преди няколко седмици и въпреки че беше коронясан като една от най-високите офис сгради в Манхатън на впечатляваща височина от 427 метра, не може да се сравнява със съществуващите сгради с невероятната височина над 600 метра. Всъщност само една сграда в Съединените щати постоянно фигурира в десетката на най-високите сгради в света. Това е World Trade Center, който е 540 метра.

Но какво стои зад липсата на супер високи сгради в страната и дали САЩ някога ще се стремят да бъдат конкуренция на сегашните фаворити? Изследвания показват, че спадът в строежите на високи сгради може да е заради нарастващите строителни разходи, ограниченията, поставени от строителните норми, и променливите изисквания на пазара.

Ню Йорк е най-скъпото място в света за строителство, със средна цена от 362 долара на квадратен фут, според проучване на Turner and Townsend от 2018 г. За сравнение, Хонконг е на второ място с 344 долара на квадратен фут, Дубай- 134 долара на квадратен фут, а Пекин е най-евтино: едва 75 долара на квадратен фут.

Предприемачите в САЩ често намират частни инвеститори, които да финансират разходите за небостъргачи, а с променящите се социално-икономически условия и бързо променящите се пазарни нужди многогодишните строителни проекти често могат да се разглеждат като рискови. На други места по света проектите често се финансират от или имат връзка с правителството, което прави финансовия аспект много по-малък проблем.

Американските градове са "по-чувствителни" към слънчевата светлина и сенките, които хвърля сградата. През 1916 г. Ню Йорк започва да ограничава строежа на високи сгради, след като една част на Манхатън е завършена единствената 538-метрова сграда Equitable Building. Сянката, която хвърля върху околните улици обаче предизвика масови протести от жителите, които заявили, че сградата ги кара да се чувстват сякаш "живеят в дъното на каньон". Оттогава правилата за зониране са се разширили, за да ограничат допълнително формата и височината на сградата.

Япония строи новата си най-висока сграда - небостъргачът Torch Tower ще отвори врати през 2027-а

Япония строи новата си най-висока сграда - небостъргачът Torch Tower ще отвори врати през 2027-а

От върха на сградата, начерен "небесен хълм" ще се разкрива гледка към столицата и вулканът Фуджи

Друга причина за липсата на високи конструкции се дължи на променящите се пазарни условия. Докато високите сгради някога са били единствено за офис площи, повече обекти се трансформират в сгради със смесено предназначение. Офис площите, кооперациите, хотелите и магазините често се обединяват в едно. Въпреки че жилищните сгради се възприемат като по-ценни ако са по-високи са, пазарът не изисква множество сгради с височина над 60 етажа. Сградата Park Avenue, открита през 2016 г. и е най-високата жилищна сграда в света.Мезонет на 95-ия етаж държи цена от над 80 милиона долара.

Най-новият небостъргач в Манхатън отваря врати в призрачен квартал

Най-новият небостъргач в Манхатън отваря врати в призрачен квартал

Един от най-оживените райони в Ню Йорк сега е необичайно тих

Засега Ню Йорк или който и да е друг американски град изглежда не се надяват да откраднат короната за притежание на най-високата сграда в света. Строителните разходи растат, строителните норми ограничават колко високи могат да бъдат сградите и променящият се пазар диктува тенденциите на имотния пазар в Америка.