Александър Попов е работил в ИТ сектора от повече от 20 години за редица различни компании. Той е на 45 години, но вече е щастлив пенсионер. Какъв е пътят до това да се пенсионираш млад, разказва самият той пред камерата на Money.bg.

По думите му да се пенсионираш на 40 години само с доходи от заплата е невъзможно. "Имах възможност да работя за стартъпи, които освен заплата даваха и акции. В този момент това за мен беше нещо виртуално, без стойност. Това се потвърди от факта, че тези компании бяха неуспешни. За щастие в последствие се присъединих към една американска компания и тогава осъзнах какъв механизъм са акциите", заяви той.

По думите му това вече е фактор при вземане на решение за кого да работи след това. "След това се присъединих към една британска компания и там се отвориха очите ми за това какво се случва по света, какво са инвестициите и т.н", заяви той.

Оказа, че възвращаемостта от парите във фондовите борси са голям актив, казва още той. Именно това кога ще се пенсионираме зависи от факта колко е средната ни възвръщаемост през годините. Колкото по-голям капитал вкараме, толкова по-големи шансове имаме. "Основно инвестирах на фондовите борси. Нямах ментор или някой с опит, който да ме съветва. Учих се чрез направените от мен грешки. През това време и губих, и изкарвах пари".

Попов споделя, че е стартирал две компании, заедно с приятели. Те обаче не били успешни. "Загубихме двата бизнеса, защото те започнаха да стават успешни и някой дойде", заявява той и казва, че това е проблем в страната ни.

"Това е вторият ми опит да се пенсионира. Първият път нямах добър план какво да правя след пенсията и си казах, че се отказвам, тъй като ми беше скучно. След 14 часови работни дни, четири години по-късно отново се пенсионирах, като вече имах достатъчно планове за това какво да правя след това и да бъда зает", коментира Александър.