Новите правила на Китай, забраняващи на лица под 18 години да играят видео игри повече от три часа седмично буквално разбиха акциите на Tencent Holdings и на редица други компании за игри, предават световните медии. И не само собствениците на гейминг компании са гневни. Младите геймъри се обърнаха към социалните мрежи, за да изразят възмущението си от рестрикциите на държавата, които според тях са дискриминационни.

Днес акциите в Tencent, която е най-голямата по приходи компания за видео игри в света, се понижиха с 3,6%. Акциите на NetEase спаднаха с 3,4%, а тези на Krafton Inc паднаха с 3,4%. Nexon и Koei Tecmo понижиха стойността си съответно с 4,8% и 3,7%.  Според анализаторите на гейминг пазара през следващите дни тепърва ще се сриват още.

Tencent създава игрова платформа на стойност $10 милиарда

Tencent създава игрова платформа на стойност $10 милиарда

Сливането ще създаде услуга с повече от 300 милиона потребители

Припомняме, че вчера Пекин заяви, че новите правила са необходими, за да се спре нарастващата зависимост към игрите, определена от властите като "духовен опиум". Официалният вестник на управляващата комунистическа партия People"s Daily заяви в своя статия, че правителството трябва да бъде "безмилостно".

Геймърите на възраст под 18 години ще имат право да играят само един по един час в петък, през уикендите и празниците, съобщи китайският регулатор за видеоигри. Геймингът ще бъде разрешен само между 20:00 и 21:00 часа.

По-рано този месец китайска държавна медия нарече онлайн игри "духовен опиум". Инспекциите на компаниите за онлайн игри също ще се увеличат, за да се провери дали сроковете се спазват. По-ранните правила ограничаваха детските онлайн игри до 90 минути на ден, като се увеличаваха до три часа по празниците. Регулациите определено ще нанесат финансов удар върху компаниите за видео игри, които имат голям процент деца сред потребителите си, коментират наблюдатели на гейминг пазара.

Най-голямата компания за онлайн игри иска децата в Китай да играят по-малко

Най-голямата компания за онлайн игри иска децата в Китай да играят по-малко

Родителите ще могат да контролират процеса

Наскоро статия, публикувана в държавния Economic Information Daily, обясни, че много тийнейджъри са пристрастени към онлайн игрите и това им се отразява негативно. Журналистическият материал предизвика значителен спад в стойността на акциите в някои от най-големите китайски компании за онлайн игри.

През юли китайският игрален гигант Tencent обяви, че въвежда лицево разпознаване, за да спре децата да играят между 22:00 и 08:00. Последваха опасения, че децата използват лични документи на възрастни, за да заобиколят правилата.

Акциите на Tencent се сринаха, след като китайска медия нариче ​​онлайн игрите „опиум“

Акциите на Tencent се сринаха, след като китайска медия нариче ​​онлайн игрите „опиум“

С близо 10%