Когато човек е доволен от начина, по който портиер, сервитьор, таксиметров шофьор или барман му е предоставил услугата, той може да му благодари финансово и да даде бакшиш - това е обичаят в повечето страни по света. Въпреки това, манталитетът и културните характеристики на отделните държави също влияят върху начина на даване и размера на бакшиши в страната. Например, някъде бакшишът се счита за обида за служителите, а някъде - напротив, това допълнително заплащане за обслужването вече е включен в цената на поръчката.

Разказваме за най-важните правила за културата на бакшиши на различни места и също така как да възнаграждавате персонала за в някои от най-посещаваните държави в света.

Снимка 260309

Източник: Guardian

Общи правила и нюанси

Туристите с опит казват, че е препоръчително да оставите бакшиш в местната валута, тъй като това показва уважение към страната и нейните порядки.

Второ, по-добре е да плащате в брой, тъй като в някои ресторанти възможността за теглене на бакшиш от карта може да не е ефективна. В такива случаи най-вероятно сервитьорът няма да получи допълнителни пари, тъй като бакшишът може да отиде в общата каса, от която персоналът получава малко или нищо.

Трето, струва си да научите правилата за даване на бакшиши от местните жители: те могат да ви разкажат за правилата, приети в страната, и да предупредят за възможни грешки.

Но имайте предвид, че правилата в различните страни могат да варират значително. Във Великобритания например стандартният бакшиш е 10%, а в съседна Ирландия е 12-13% и сумата вече е включена в сметката.

В тази страна не трябва да давате бакшиш на бармана: по-добре е да го почерпите с питие. В Близкия изток 15% бакшиш често вече е включен в сметката, но от клиентите все още се очакват малко допълнителни пари.

В Азия културата на бакшиши не е развита, с изключение на популярните туристически места, особено когато става дума за луксозни услуги. В Япония , например, даването на бакшиши може да се счита за грубо неуважение, докато в Китай даването на бакшиши е незаконно.

Снимка 351378

Източник: iStock

Cepвитьopът в CAЩ мoжe дa ce възмyти oтĸpитo, aĸo cтe мy дaли мaлĸa cyмa нaд cмeтĸaтa. B cъщoтo вpeмe в Япoния щe ви дoгoнят нa yлицaтa зa ocтaвeни нa мacaтa мoнeти, ĸoитo дa ви въpнaт ĸaтo зaбpaвeни.

До неотдавна Австралия и Нова Зеландия практиката да се оставят бакшиши не беше често разпространена и служител дори можеше да бъде уволнен, ако го приеме. Днес възнаграждението на сервитьор вече не се счита за грешка на предлагащия или за провинение на вземащия, но бакшишът все още може да бъде отказван, особено в Нова Зеландия.

Австрия

В ресторантите в Австрия обикновено включват бакшиш в сметката, но някои хора смятат, че е добър жест да закръглят сумата до най-близкото число. Например, ако сметката е 35 евро, много хора смятат, че е редно да платите 40 евро.

В баровете също е прието сметката да се закръгля, например сума от 5,50 евро се закръглява на 6 евро. В такситата се очаква бакшиш от 10% от сметката, докато в хотелите портиерът обикновено получава 1 евро за всяка чанта.

Снимка 602267

Източник: iStock

Франция

Във Франция, ако в сметката за консумацията в ресторанти и кафенетата пише "льo пypбyap" - допълнително възнаграждение за обслужване, тогава не се изисква бакшиш, но много французи все още оставят 10% върху сумата. В баровете не се приемат бакшиши.

В такси се очакват 10-15% от цената на пътуването, а за индивидуален трансфер от летището можете да оставите от 10 до 20 евро в зависимост от времето на изчакване и класа на автомобила. В хотелите обикновено дават по 2 евро за всяка чанта, 1-2 евро за камериерка и 10-15 евро за портиер, за да запази маса в ресторант.

Снимка 573954

Източник: Instagram / queridohotels

Италия

В Италия, в ресторантите, бакшишите може вече да са включени в сметката, но ако това не е така, тогава 10% от сумата на поръчката се счита за норма. В баровете дребните монети могат да се използват като бакшиши.

Очакват се бакшиши в такситата, които трябва да бъдат обсъдени предварително. В хотелите можете да оставите няколко евро за портиер, портиер и рум сървис.

Испания

В Испания ресторантите обикновено оставят 5-10% от сметката. В баровете можете да оставите около 20 цента за питие. В такситата е прието сумата да се закръгля. В хотелите обикновено дават по 1 евро за всяка чанта, можете да оставите бакшиш на камериерката и персонала в ресторанта, в зависимост от нивото на обслужване.

Снимка 227026

Източник: iStock

Гърция

Ако туристът планира пътуване до Гърция, той трябва да помни, че в ресторантите е обичайно да се оставят 10% над сметката, ако е малка, и 5%, ако посетителят е поръчал повече ястия. В баровете обикновено се оставят дребни пари, а в таксито е обичайно просто да закръгляте сумата.

Ако пътуващият използва услугите на частни шофьори, препоръчително е да им оставите 2 евро върху цената на еднодневното пътуване, а при групови екскурзии 4-6 евро на човек.

В хотелите се препоръчва да дадете 1 евро за всяка чанта на портиера и няколко евро на ден за камериерката. Консиержът получава бакшиш само при специални случаи.

Обединени арабски емирства

Туристите, почиващи в ОАЕ, оставят 15-20% от сметката в кафене. В ресторантите на така наречените 7-звездни хотели те обикновено благодарят предварително на главния сервитьор, който ще сервира масата (с еквивалента на $ 50-100).

Цената на едно ястие в такива ресторанти започва от 200 долара. Такситата закръглят цената на пътуването и оставят $5 за частни шофьори за еднодневно пътуване.

В хотелите е препоръчително да давате 30-35 долара на портиер за всяка значима услуга - например за резервация на ресторант, в който е трудно да се влезе. В спа комплексите е обичайно да се оставят 5-20 дирхама в зависимост от изразходваната сума.

Снимка 560781

Източник: iStock

Катар

В Катар е прието да се оставят около 15-20% бакшиши в ресторантите, ако обслужването не е включено в сметката и 10-15%, ако е включено.

В хотелските ресторанти бакшишът не е задължителен, но се счита за проява на добро възпитание. В такси е обичайно да се оставят 5-10 риала на пътуване, а в хотели - 10-20 риала за портиер и 10 риала на ден за камериерка.

Снимка 225766

Йордания

В Йордания ресторантите обикновено включват обслужване в сметката, но ако гостът иска да остави допълнителен бакшиш, той може да добави 5-10% към сметката като благодарност за сервитьора.

Ако пътникът използва такси, тогава бакшишът обикновено е 10-15% от цената на пътуването. Ако пътуването се извършва от частен шофьор за еднодневна обиколка, тогава към цената на пътуването трябва да се добавят 30 $ като благодарност.

В хотелите можете да оставите бакшиш на портиера за всяка чанта - обикновено 1 динар на чанта. На камериерката може да се даде 1 динар на ден, а на портиер трябва да се предложи предварително бакшиш, ако гостът разчита на неговата помощ в специален случай, например помощ при закупуване на билети за концерт или други услуги.

Снимка 597594

Източник: iStock

Cингaпyp

Бaĸшишитe ca твъpдe пpoтивopeчив тeмa в Cингaпyp, мaĸap нeгoлeми cyми в знaĸ нa блaгoдapнocт в xoтeли и pecтopaнти дa нe ca зaбpaнeни.

Ho нa caйтa нa пpaвитeлcтвoтo, диpeĸтнo ce пocoчвa, чe "бaĸшишитe нe ca oбpaзът нa живoтa" в ocтpoвнaтa дъpжaвa.