Броят на туристическите пътувания по света през 2018 г. достигна рекордните 1,4 милиарда - 6% повече от година по-рано, показват статистическите данни на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO). 

Очакваше се този резултат да бъде постигнат едва чак 2020 г., отбелязват от UNWTO. 

Броят на пътуванията до Близкия изток е нараснал с 10%, към Африка - със 7%, до Азия и Европа - с 6%. Туристите са посещават Северна и Южна Америка с 3% по-повече от предходната година. 

Според UNWTO международните посещения в Европа през 2018 г. възлиза на 713 милиона. Броят на туристите в Южна Европа е нараснал със 7%, а в Западна и Източна Европа - с 6%. В Северна Европа не се наблюдава подобрение поради намаляване на туристическия трафик към Великобритания на фона на Brexit.

В Азиатско-тихоокеанския регион туристите са направили 343 милиона пътувания, до Северна и Южна Америка - 217 милиона. Боят на туристите е намалял леко (-2%) към Централна Америка и Карибите поради ураганите "Ирма" и "Мария", засегнали региона през септември, 2017 година. 

През миналата година Африка е била посетена 67 милиона пъти от международни туристи, а в Близкия изток са реализирани 64 милиона пътувания. 

"Очаква се, през 2019 г. броят на туристите в света да се увеличи с още 3-4% поради стабилните цени на горивата, което води до по-голяма достъпност на въздушния транспорт. Има и тенденция към силно нарастване на броя на пътуванията от развиващите се страни - на първо място от Индия и Русия, както и от Азия и арабските страни ", се отбеляза в доклада на UNWTO. 

Освен това, посочват експертите на организацията, тази година туристите ще следват новите тенденции - например, пътувания с цел спорт и оздравителен отдих.