Българската бирена индустрия се променя, заедно с потребителските навици на хората. Секторът е все по-екологичен, клиентите също. Това сподели в студиото на Money.bg изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова.

Тя подчертава, че основната тенденция, наблюдавана при българските компании в момента, е разширяването на портфолиото на безалкохолните бири.

"Развитието на тези напитки е много по-бързо от очакваното и то не само на българския пазар, а цялостно на европейския. Тази тенденция се обуславя заради основните искания на консуматорите, които търсят по-леки или безалкохолни бири", коментира Радомирова.

Добрата бира се прави с чиста вода и... чиста енергия

Добрата бира се прави с чиста вода и... чиста енергия

"Токи" и "Каменица" по пътя към истински "зелен" преход

Екологизация, инвестиции, рециклиране, кръгова икономика

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в Българи подчертава, че бирената индустрия у нас е от отличниците в бизнеса, когато говорим за зелени решения.

"Ще дам конкретен пример - миналата година, която не беше лека година за който и да било бизнес, инвестициите в дълготрайни материални активи в нашите 6 активни предприятия са в размер на 57 милиона лева."

Снимка 629848

Източник: iStock

От тази сума около 25 милиона лева са пряко вложени в иновации, свързани със "зелената вълна" в бирената индустрия. А най-положителната тенденция, свързана с кръговата икономика, според пивоварите, е това, че все повече се смалява телът на пластмасовите опаковки.

"Самият консуматор е все по-настроен на зелена вълна. Миналата година пластмасовите бутилки, пуснати на пазара, са с 12 милиона по-малко."

Ще поскъпне ли цената на бирата това лято?

Според повечето представители на пивоварната индустрия, това лято не се очаква сериозно поскъпване на любимото пиво на българите. Това със сигурност е добра новина, защото по данни на сектора бирата е най-консумираната напитка у нас след водата.

Иначе, най-сериозното предизвикателство, което стои пред сектора, е въвеждането на депозитна система в страната, което е задължително условие в Европейския съюз. Към момента едва 14 страни в ЕС имат такава система.

Цялото интервю с Ивана Радомирова може да гледате във видеото!

Владан Матич,"Каменица": Българите пият все повече безалкохолна бира

Шефът на "Каменица": Българите пият все повече безалкохолна бира

Staropramen е лидер в премиум сегмента у нас, посочи Владан Матич