Бившият ръководител на платформата за крипто обмен Thodex Фарук Фатих Йозер, получи присъда от 11 196 години затвор от турски съд за множество обвинения, включително измама, съобщават местните медии.

Магистратите също така му наложиха и значителна съдебна глоба  - от 135 милиона турски лири, което се равнява на приблизително 5 милиона долара.

В късно вечерно решение (на 7 септември), съдът в Истанбул призна Фарук Йозер и братята му Гювен и Серап Йозер за виновни в тежка измама, ръководене на престъпна организация и пране на пари. Тези убеждения произтичат от участието им в колапса на Thodex, който остави над 400 000 инвеститори измамени, когато внезапно излезе офлайн през април 2021 г., припомня Hurriyet. Останалите 18 обвиняеми получиха различни по степен присъди за различни престъпления, 7 от които бяха лишени от свобода.

Докато обвинителният акт на прокурора оценява загубите, понесени от инвеститорите на Thodex, на 356 милиона лири (13,2 милиона долара), местните медии съобщават цифри, достигащи до 2 милиарда долара.

40 564 години затвор: Албания екстрадира главния изпълнителен директор на Thodex

40 564 години затвор: Албания екстрадира крипто бос беглец

Tой избяга с 20 милиона долара в активи на инвеститори

Йозер избяга в Албания малко след колапса на борсата. Той обаче беше задържан през август 2022 г. след червена бюлетина на Интерпол срещу него. През април той беше екстрадиран в Турция, където беше задържан от органите на реда. Йозер беше изправен пред общо седем обвинения, включително за създаване и управление на организация с намерение за извършване на престъпление, членство в организация, измама, включваща информационни системи, използвани като инструменти от банки или кредитни институции, измама срещу търговци, ръководители на компании и управители на кооперации и облаги от престъпна дейност.

"Аз съм достатъчно умен, за да ръководя всяка институция на Земята", каза Йозер в съда. "Това е очевидно в тази компания, която създадох на 22-годишна възраст. Не бих действал толкова аматьорски, ако това беше престъпна организация."

В обвинителния акт от 268 страници, внесен от Анадолската главна прокуратура в Истанбул, 21 души обвинени за "създаване и управление на организация с цел извършване на престъпление", "измама чрез използване на информационни системи, банки или кредитни институции като инструмент " и "измама на ръководители на компании и управители на кооперации и престъпление, свързано с изпиране на имуществени ценности в резултат на престъпление". За всеки от 21-те обвиняеми се искаше присъда от 40 564 години затвор.

Задържаха издирвания Фатих Озер, основателят на турската криптоборса Thodex

Задържаха издирвания Фатих Озер, основателят на турската криптоборса Thodex

Кой го залови и каква е изчезналата сума

Базираната в Истанбул борса Thodex започна агресивни кампании за привличане на инвеститори. Борсата спря търговията през април 2021 г., след като публикува подозрително съобщение, в което пишеше, че са й необходими пет дни, за да се справи с неуточнена външна инвестиция.