Основателят на турската криптоборса Фатих Озер, който беше обявен за международно издирване, е бил задържан в Албания. Това съобщават от турското вътрешно министерство, съобщи Прайм.

"В Албания е задържан Фатих Озер, основателят на криптоборсата Thodex, който беше обявен за международно издирване. В ход са процедури за екстрадирането му в Турция", съобщава турското вътрешно министерство.

Според публикации в редица турски медии, основателят на криптоборсата Озер, внезапно е изчезнал в началото на миналата година с 2 милиарда долара, принадлежащи на потребители на Thodex.

Миналата година турската прокуратура осигури издаването на международна заповед за арест на основателя на криптоборсата. Преди това по случая бяха привлечени към наказателна отговорност над 60 души.

Още миналата година стана ясно, че около 391 xил. инвecтитopи нe мoгaт дa пoлyчaт дocтъп дo инвecтиpaнитe cи в ĸpиптoaĸтиви cpeдcтвa. Изчиcлявa ce, чe cyмaтa e oĸoлo $2 млpд. Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop и ocнoвaтeл нa Тhоdех Фapyĸ Фaтиx Oзep тогава пoтвъpди, чe e нaпycнaл cтpaнaтa и ce нaмиpa в Aлбaния, "за среща с чуждестранни инвестирои".

Турция арестува 62 заради изчезналите $2 млрд. от криптоборса

Турция арестува 62 заради изчезналите $2 млрд. от криптоборса

Основателят потвърди, че е напуснал страната и се намира в Албания