Легендарният инвеститор изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет разпродаде голяма част от банкови акции през второто тримесечие, а това се повтори през третото тримесечие. Забележително е, че Бъфет продаде почти целия си дял в JPMorgan Chase, най-голямата банка в Америка, като намали позицията си през второто тримесечие от 22,2 милиона акции (на стойност над 2 милиарда долара) до по-малко от 1 милион акции на стойност около 93,1 долара милиона, пише nasdaq.com.

В края на 2019 г. Berkshire притежава над 59 милиона акции на JPMorgan на стойност близо 8,3 милиарда долара.

Бъфет се слави с репутацията на един от най-добрите инвеститори за всички времена и вероятно има своите причини да се откаже от акциите на JPMorgan Chase. Но и банката с актив от 3,2 трилиона долара е огромен запас за притежание с много потенциал за увеличаване.

Уорън Бъфет е вложил $6 милиарда в компании, разработващи ваксини

Уорън Бъфет е вложил $6 милиарда в компании, разработващи ваксини

През последното тримесечие Berkshire продължи да се отървава от банкови акции

През второто тримесечие на 2020 г., след като брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ намалява на годишна база с повече от 33%, JPMorgan Chase реализира печалба от близо 4,7 млрд. долара.Едно тримесечие по-късно, когато банките се възстановиха, банката реализира печалба от 9,4 млрд. долара, което всъщност е по-добро от това, което банката направи през четвъртото тримесечие на 2019 г. в много по-добра икономика.

Рязкото отдръпване на Buffett от JPMorgan идва на фона на похвалата на бизнеса на банката и главния изпълнителен директор Джейми Димън за неговото силно ръководство. Berkshire за първи път купи дял в банката през 2018 г. По време на интервю за CNBC Бъфет беше попитан защо компанията е решила да инвестира. "Е, по-добрият въпрос е, защо бяхме толкова тъпи да не купим по-рано?", каза той.

Любимата инвестиция на Уорън Бъфет през 2020 г.

Любимата инвестиция на Уорън Бъфет през 2020 г.

Коя е тя?

Може би Бъфет се тревожи повече за икономиката на САЩ като цяло, защото банките са изключително тясно свързани с нея, така че ако има много по-бавно икономическо възстановяване, банките със сигурност могат да се борят с това. Тъй като Фед обещава да запази ниските лихви в обозримо бъдеще, банките също ще отчитат намаление на лихвените си доходи по заеми.

Защо Бъфет живее в скромен дом, струващ едва 0,001% от общото му богатство?

Защо Бъфет живее в скромен дом, струващ едва 0,001% от общото му богатство?

За него имотът е третата най-добра инвестиция, която е правил