Любимата инвестиция на Уорън Бъфет тази година е... Berkshire Hathaway. Това е обнадеждаващо развитие за акционерите в Berkshire, които виждат, че акциите на компанията изостават от индекса S&P 500 с около 40 процентни пункта от края на 2018 г.

Berkshire е изкупила обратно 9 млрд. долара акции през третото тримесечие, което лесно превиши предходния рекорд от обратно изкупуване в размер на 5.1 млрд. долара през второто тримесечие, разкри компанията в събота. Досега тази година Berkshire е изкупила обратно акции на стойност 15.7 милиарда долара, спрямо 4.9 милиарда долара за цялата 2019-та година. Може да се напомни, че гениалният Бъфет ръководи холдинга от 1965-та година и навърши 90 години този август.

Berkshire не беше особено активен с инвестиции тази година, въпреки че ускори темпото през третото тримесечие. Като баланс, компанията е била нетен продавач на акции в размер на 6 млрд. долара през първите девет месеца на 2020 г., отразяващи продажби от около 6 млрд. долара в авиокомпании и около 50% от дела си в Wells Fargo (WFC).

В актива на сделките може да се включи инвестицията на стойност 10 милиарда долара в газопроводната компания Dominion Energy (D). Освен нея обаче, Berkshire не е направила значителни придобивания.

Тъй като компанията е купила обратно собствени акции на стойност около 2.4 млрд. долара през октомври, Berkshire се насочва към близо 20 милиарда долара изкупувания през тази година, или около 4% от пазарната стойност на компанията, в размер на около 493 милиарда долара. Компанията не плаща дивидент.

Оперативните печалби на Berkshire, с изключение на инвестиционните печалби, са спаднали с 28% през периода до 3 451 долара за акция от клас А, под консенсуса на FactSet за печалба от 3 588 долара на акция.

Акциите от клас А, които завършиха в петък при ниво от 313 885 долара, са паднали със 7.6% досега през 2020 г. срещу 10.3% обща възвръщаемост за индекса S&P 500.

Акциите на Berkshire се представят по-зле от широкия индикатор с около 20 процентни пункта през 2019-та година. По-ликвидните акции от клас B (BRK/B) завършиха петък при ниво от 208.85 долара за акция, което представлява понижение от 7.8% за годината.

"Харесва ми идеята Berkshire да изкупи обратно своите акции. Това е добро използване на парите в брой ", казва Джеймс Шанахан, анализатор в Едуард Джоунс, който дава рейтинг "купи" на книжата на холдинга.

Обратното изкупуване не включва риск от изпълнение на придобивания - подчертано от големите отписвания, които Berkshire пое за най-голямата си сделка през последното десетилетие, авиокосмическия доставчик Precision Castparts.

Дори при голямото обратно изкупуване през третото тримесечие, Berkshire разполагаше с над 145 милиарда долара пари и парични еквиваленти към 30 септември, което е само 1 милиард долара от нивото от 30 юни.

Шанахан смята, че акциите остават привлекателни за търговия под 1.2 пъти по-голяма от счетоводната стойност към 30 септември, която се изчислява на 264 300 долара за акция от клас А.

В миналото Бъфет не веднъж е казвал, че целта му е да изкупува обратно собствени акции при съотношение цена-счетоводна стойност от 1.2, или по-малко, тъй като това е значителна отстъпка, според неговия възглед за присъщата стойност на компанията.

През лятото на 2018 г. Бъфет и заместник-председателят Чарли Мангър получиха разширени правомощия за обратно изкупуване на акциите на Berkshire. Съгласно предходните насоки Berkshire не можеше да плати повече от 1.2 пъти балансова стойност. В писмото си към акционери в годишния доклад за 2018 г. Бъфет написа, че Berkshire "ще бъде значителен купувач на собствените си акции".

Много притежатели на Berkshire бяха разочаровани от факта, че Buffett почти не се възползва от добрата възможност за обратно изкупуване през 2018 и 2019-та година, както и през първото тримесечие на тази година. Но нещата се промениха през последните две тримесечия.

Бъфет е известен с това, че не е отявлен привърженик на обратното изкупуване на собствени акции и вместо това предпочиташе да прави придобивания. Но със силното поскъпване на активите през последните години и липсата на "добри сделки", според него, нещата се промениха значително.

Обратните изкупувания могат да се забавят, ако акциите на Berkshire поскъпнат, но инвеститорите ще се радват да видят, това да се случва, след като те се представят толкова по-зле от пазара.

Шанахан каза, че резултатите на Berkshire са стабилни през третото тримесечие, като спадът на печалбите до голяма степен отразява по-ниските печалби в големите застрахователни звена на компанията - функция на два американски урагана и тихоокеански тайфун.

Железопътната линия Burlington Northern Santa Fe, която е най-ценното звено на Berkshire, отбеляза 8% спад на оперативните приходи за третото тримесечие до 1.8 милиарда долара.

Защо това обратно изкупуване е значително събитие?

Първо, защото става въпрос за гениалния Уорън Бъфет. В светлината на своята изключителна история всеки път, когато Бъфет насочи вниманието си към акциите на определена компания, то тя е привличала вниманието на цялата инвестиционна общност.

Второ, можем да сме сигурни, че Бъфет не купува обратно акциите си, за да "покаже подкрепа", по подобие на много от мениджърите на водещи компании.

Щом Бъфет купува собствените си акции, то това означава две неща - те са подценени според него и второ - не вижда по-добри инвестиционни алтернативи на пазара за рекордния си държан кеш (което не е особено добър вариант за инвеститорите).

Трето - обратното изкупуване е забележително, защото такова е изключително рядко. Правено е само още веднъж, откакто Бъфет е начело на фонда - през 2011-2012-та година, при цена на акциите от 131 000 долара за брой. Последвалите фонда инвеститори, купили акции на Berkshire тогава, са реализирали забележителната доходност от 70% през следващите две години.

И накрая, но не на последно място, обратното изкупуване е важно, заради цената, която Бъфет е готов да плати - от години плановете за обратно изкупуване на акции, са ограничени при съотношение не повече от 1.2 пъти от балансовата стойност.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари.