Светът ще има с около 40% повече милионери през 2026 г. в сравнение с края на миналата година, според доклад на изследователския институт Credit Suisse, цитиран от Forbes.

Перспективите са свързани с растеж на богатството в света, коментира Нанет Хехлер-Файд"хербе, главен инвестиционен директор за региона на EMEA и глобален ръководител на икономиката и изследванията в Credit Suisse.

"Според нас до 2024 г. броят на милионерите ще надхвърли 87 милиона души", каза той.

Световното богатство през миналата година се изчислява на 463,6 трилиона долара, ръст от 9,8%, писа Credit Suisse в своя годишен "Доклад за глобалното богатство за 2022 г."

Всички региони са допринесли за нарастването на глобалното богатство, но Северна Америка и Китай доминират, като в Северна Америка е съсредоточено повече от половината от глобалното богатство, а Китай добавя още една четвърт, се казва в доклада. В процентно изражение Северна Америка и Китай отбелязват най-високи темпове на растеж - около 15% за всяка една.

Съединените щати продължават да заемат челно място в списъка на най-богатите в света с над 140 000 богаташи с богатство над 50 милиона долара, следвани от Китай с 32 710 души, се казва в доклада.

Credit Suisse изчислява, че в края на 2021 г. е имало 62,5 милиона милионери, с 5,2 милиона повече от предходната година.

Повишаването на лихвените проценти през 2022 г. вече е имало неблагоприятно въздействие върху цените на акциите и е вероятно да навреди на инвестициите в нефинансови активи, отбелязва Global Wealth Report.