Добилият популярност по време на пандеммията TikTok не само създаде ново поколение звезди в социалните мрежи, а и един нов милиардер.

38-годишният Джан Имин е софтуерен инженер и основател на компанията майка на TikTok ByteDance. Към момента нетното му богатство е на стойност 44,5 милиарда долара според Bloomberg. Въпреки, че е един от най-богатите хора в Китай според Bloomberg Billionaires Index, той не е популярен и за живота му се знае много малко, пише Business Insider.

След като управлява компанията повече от десетилетие Джан напуска поста на главен изпълнителен директор тази седмица. Той заявява на служителите си, че "не е много социален, предпочита уединението и дейности като като четене, слушане на музика и др.".

"Истината е, че ми липсват уменията на един наистина добър мениджър", каза Джан, цитиран от Reuters. По думите му за компанията би било по-добре той да не участва в управлението.

TikTok отваря първи Европейски център за прозрачност в Ирландия

TikTok отваря първи Европейски център за прозрачност в Ирландия

Социалната платформа продължава да се сблъсква с въпроси, свързани със сигурността

Джан е роден през 1983 г. в китайската провинция Фуджиан според Bloomberg. Родителите му са работили като държавни служители.

Завършва Nankai University, където започва да учи микроелектроника, а след това софтуерно инженерство според South China Morning Post.

По-късно се жени за приятелката си от колежа. Двойката няма деца.

Първата работа на Джан е в стартъп, наречен Kuxun. "Бях един от първите служители и бях просто обикновен инженер в началото, но през втората година вече трябваше да управлявам екип от 40-50 души", спомня си той. По думите тази работа му е дала ценни знания в сектора на продажбите, които по-късно са му помогнали в работата в неговата компания ByteDance.

Преди да основе ByteDance Джан е работил и в Microsoft

Джан основава компанията майка на TikTok през 2012 г. Сега тя се оценява на 250 милиарда долара, според Bloomberg, което я прави най-скъпата частна компания в света.

Компанията има няколко приложения, които работят в Китай. Тя пусна конкурент на WeChat, наречен FlipChat, и приложение за видео съобщения, наречено Duoshan през 2019 г. Първият продукт на Джан и ByteDance беше приложението за новини на име Toutiao.

През 2016 година Джан стартира най-успешното приложение на ByteDance - TikTok. Тогава приложението е под името Douyin.

През 2020 г. TikTok се превръща в една от най-популярните социални мрежи сред американските тийнейджъри и е изтеглена повече от 1 милиард пъти.

Джан също прави видеа за TikTok и изисква това от неговите служители. "От много дълго време просто гледах видеоклипове на TikTok, без да правя свои, защото това е продукт, предназначен предимно за млади хора. Но по-късно въведохме задължение за всички членове на управителния екип да правят свои собствени видеоклипове, за които трябва да спечелят определен брой харесвания. Това беше голяма стъпка за мен", коментира Джан.

Продажбата на TikTok може да се отложи завинаги

Продажбата на TikTok може да се отложи завинаги

Тепърва ще се изясни курсът, който администрацията на Байдън ще поеме

Нарастващото влияние на TikTok в САЩ обаче повдигна въпроси от американските регулатори

През февруари 2019 г. TikTok плати 5,7 милиона долара глоба на Федералната търговска комисия заради твърденията, че приложението е събирало незаконно лична информация от деца на възраст под 13 години без съгласието на родителите, като е нарушавал Закона за защита на личните данни на децата в интернет.

Тогавашният президент Доналд Тръмп заплаши да забрани приложението в САЩ заради предполагаеми опасения за сигурността през юли 2020 г., което накара ByteDance да сключва сделки за продажба на американските операции на TikTok на потенциални купувачи, включително Oracle и Microsoft

Предложените сделки предизвикаха ожесточени атаки срещу Джан в китайските социални медии, където той беше наречен предател и страхливец.

Но в крайна сметка ByteDance се оттегли от сделките след избирането на Джо Байдън за президент на САЩ.

Собственикът на TikTok пусна услуга за електронни разплащания в Китай

Собственикът на TikTok пусна услуга за електронни разплащания в Китай

Douyin Pay вече обработва 600 млн. сделки на ден

Джан твърди, че успехът му е вследствие на упорит труд. Състоянието на основателя на Byte Dance нараства бързо. Tой е заработил над 12 милиарда долара само през 2018 година. По-голямата част от състоянието на Джан идва от неговия 24% дял в ByteDance според Forbes.

За първи е обявен за милиардер през март 2018 г., като според изчисления на Forbes, тогава той е имал богатството на стойност 4 млрд. долара. Сега Bloomberg оценява стойността на богатството на Джан 44,5 милиарда долара.