Социалната платформа TikTok ще създаде Център за прозрачност и отчетност в Европа. По този начин ще предостави възможност на експертите и политиците да видят как компанията изгражда и защитава своята платформа. Новината за изграждането на подобен център идва на фона на наболелите въпроси относно сигурността на социалните мрежи.

Миналата седмица бившият комисар, отговарящ за децата във Великобритания, Ан Лонгфийлд, обяви, че води съдебен иск срещу сайта за споделяне на видео съдържание. Той обвинява компанията в събирането на данни на деца в "индустриални размери". От компанията отричат обвиненията.

Продажбата на TikTok може да се отложи завинаги

Продажбата на TikTok може да се отложи завинаги

Тепърва ще се изясни курсът, който администрацията на Байдън ще поеме

От TikTok обявиха, че новият Център за прозрачност и отчетност "ще позволи на експертите да получат добра представа за това как се използват технологиите за защита на потребителите в приложението и как се извършва модерирането на съдържанието.

Откриването на европейски клон на такъв център за прозрачност се случва след откриването на такъв в САЩ през 2020 г.

От социалната мрежа казват, че американският пример е позволил на експертите да научат повече за подхода на компанията и да зададат въпроси за нейните практики за безопасност и сигурност.

Съд: Google лъже потребителите за данните, които събира

Съд: Google лъже потребителите за данните, които събира

Засега не е ясно дали това ще доведе до финансови санкции за гиганта

Кормак Кийнън, който е ръководител на отдела за доверие и безопасност в TikTok заяви, че " с повече от 100 милиона потребители в цяла Европа, ние признаваме нашата отговорност да спечелим доверието на нашата общност и на по-широката общественост." Той коментира колко важни са въпросите, свързани с прозрачността.

"Нашият Център за прозрачност и отчетност е следващата стъпка внашата модернизация, чрез която ще помогнем на хората да разберат по-добре процесите и технологиите, които трябва да имаме, за да запазим TikTok като едно място за радост, творчество и забавление."

От компанията възнамеряват да отворят физическия център за прозрачност в Ирландия през 2022 г.