Макензи Безос ще стане четвъртата най-богата жена в света след развода си с главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. След прекратяването на 25-годишен брак двамата са се споразумели да поделят общото си състояние, придобито през този период.

В четвъртък тя обяви, че ще остави на съпруга си 75% от всичките активи на семейството. Нейният дял се равнява на 35,7 милиарда долара, което я прави четвъртата най-богата жени в света.

Често Макензи Безос оставаше в сянката на своя бивш съпруг, което е обяснимо, тъй като той управлява най-голямата платформа за онлайн пазаруване в света. Тя от своя страна е един от първите служители в Amazon и доста успешен писател на романи, разказва Business Insider.

Когато Джеф Безос споделя идеята си за нова компания на тогавашната си съпруга, Макензи веднага се съгласява. Тя заминава с него в Сиатъл, където двамата полагат основите на Amazon.

"За мен няма по-хубаво от това да гледаш как човекът, който обичаш, предприема нещо и успява", споделя преди време Макензи.

В ранните дни на компанията Безос също прави голям жест за нея. Той иска да сбъдне мечтите ѝ на писател и публикува два нейни романа в печатното подразделение на Amazon "The Testing Luther Albright" през 2005 година и "Traps" през 2013 година.

Историята на Макензи Безос

Макензи израства в Сан Франциско като срамежливо дете, което се е затваряло в стаята си и се посвещава на писане. Издава първата си книга "The Book Worm" още на 6-годишна възраст. Романът от 142 страници по-късно е изгубен при наводнение. След като завършва гимназия, младата авторка започва да учи в частния колеж Hotchkiss. По-късно се прехвърля в Принстън, където ходи на курсове по писане за жанра фантастика при носителката на Пулицър Тони Морисън.

Самата Морисън казва за Макензи, че това е била най-добрата ѝ ученичка, която някога е имала в часовете по творческо писане.

Докато е била в колежа бившата съпруга на Безос е работила като сервитьорка, продавач в магазин за дрехи, помощник в ресторант, асистент в библиотека, бавачка, учителка и научен сътрудник на Тони Морисън.

След като се дипломира, Макензи си намира работа, с която просто да успява да си плаща сметките си, докато пише романи. Тя започва да работи във фирмата за управление на инвестиции DE Shaw. Нейният бъдещ съпруг, който тогава е един от вицепрезидентите в инвестиционната компания, я е интервюирал.

Съпругата на Джеф Безос става четвъртата по богатство жена в света

Съпругата на Джеф Безос става четвъртата по богатство жена в света

Ето как двамата разделиха акциите в Amazon след "най-скъпия развод в историята"

След време тя го кани на обяд. Три месеца по-късно двамата са сгодени, а след още три месеца се женят. През следващата 1994 година двойката напуска работа и заминава за Сиатъл, където стартира Amazon. Макензи става счетоводител в новата компания и е един от първите служители.

Кариера на писателка

Джеф Безос казва за нея, че по време на техни ваканции се събужда и я намира в банята да работи върху своите романи. Първият роман "The Testing of Luther Albright" отнема на Макензи 10 години, за да го завърши и през 2005 година той ѝ носи наградата America Book Award.

След появата на първото дете за нея приоритет става семейството. След раждането на третото си дете, тя се връща към писането. В нейната кариера на писател голяма роля има Джеф Безос. Той е бил най-важният читател и критик за Макензи, но често е отсъствал, което е възпрепятствало нататъшна ѝ работа по творбите.

Бившата съпруга на най-богатия човек в света често е работила в собствения си малък апартамент. Там тя е писала докато не стане време да вземе децата си от училище.

"Колкото по-бързо завърших творбите си, толкова по-скоро можеше да ги види той и да говорим за героите", обяснява Макензи за мотивацията си.

Щом излиза романът ѝ "Traps" през 2013 година, тя не го отпечатва в Amazon. Безос казва за това, че е талант, който им се е изплъзнал.