Макензи Безос съвсем скоро ще е четвъртата най-богата жена в целия свят. Двамата съпрузи, които обявиха развода си след 25 години брак през януари, са постигнали споразумение за разделяне на акциите в Amazon Inc., основана от Джеф Безос - третата най-скъпа публична компания след Apple и Microsoft.

Според споразумението, Джеф Безос запазва 75% от акциите си, които притежава заедно с Макензи. Делът на Безос в Amazon е 16,1 процента. Най-богатият човек в света ще запази контрол върху правата за гласуване на акциите, които ще прехвърли на Макензи, както и върху всички бъдещи, които тя ще получи в случай на увеличение на общия им брой. Подобни споразумения са подписани и за The Washington Post и Blue Origin. Ако Макензи Безос ги продаде на друг в случаи, които изключват свободния пазар или дарение, получателят ще има същите задължения

На база настоящата цена на акциите на Amazon, Макензи ще получи над $36 милиарда - превръщайки се в една от най-богатите жени в света. Според изчисления на Bloomberg тя ще заеме четвърта позиция.

Най-богатата жена в момента е Франсоаз Бетанкур Мейер, наследничка на империята L'Oreal, с $54 милиарда. Алис Уолтън, наследничка на Walmart, притежава $44 милиарда, а Жаклин Марс, внучка на основателя на компанията Mars - $37 милиарда.

Разводът ще бъде финализиран след 90 дни, а все още няма данни как ще бъдат разделени останалите активи на семейството, като имоти и други.

Самият Джеф Безос най-вероятно ще остане най-богатият човек в света, като към момента акциите, които ще задържи в Amazon, се изчисляват на $107 милиарда.

Но все пак това ще се превърне в най-скъпия развод в историята. През 2014 г. петролният магнат Харолд Хам трябваше да плати на Сю Ан Арнал $927 милиона.

Империята на Джеф Безос - всичко, което притежава най-богатият човек в света

Империята на Джеф Безос - всичко, което притежава най-богатият човек в света

Какво ще стане с активите след развода със съпругата му Макензи?