След разкритието на авторите на разследването срещу индийската Adani Group, твърдящо, че финтех компанията Block на основателя на Twitter Джак Дорси позволява на престъпници да използват нейните системи заради недостатъчен контрол, нетното състояние на милиардера спадна с над половин милиард долара, съобщава Business Insider.

Както Money.bg писа, разкритието е на компанията, специализирана в търговията на къси позиции Hindenburg Research. Нейно по-ранно разследване срина акциите на индийската Adani Group.

Block на Джак Дорси от Twitter помагала на престъпници

Основателят на Twitter помагал на престъпници чрез новата си фирма

Разкритието на авторите на разследването срещу индийската Adani Group

Цената на акциите на Block се срина с цели 22%

Публикуваното вчера разследване е резултат от 2-годишно проучване. Според авторите му Block "систематично са се възползвали от демографската прослойка, на която твърдят, че помагат" - хора, които са извън обхвата на традиционните банкови институции, много от които се оказват забъркани в незаконна дейност.

Само ден след разследването, Джак Дорси видя, че нетната му стойност е спаднала точно с $526 милиона, или 11% - до $4,4 милиарда.

В момента милиардерът не е в списъка на 500-те най-богати хора в света на Bloomberg Billionaires Index. На 22 март той заемаше 456-та позиция с нетна стойност от $5,41 милиарда.

Базираната в Сан Франциско Block е компанията майка на Square - платформа за плащания. Бизнесменът има и други сходни бизнеси, като Cash App - приложение за превод на средства. Притежава и услугата "купувай сега - плащай по-късно" Afterpay.

Спадът в цената на акциите на Block удари нетната стойност на Дорси, тъй като по-голямата част от богатството му произтича именно от неговия дял от $3 милиарда във финтех компания, която той оглавява, според Bloomberg.

Към днешна дата Джак Дорси все още държи дял от $388 милиона в Twitter, която Илон Мъск оглави през октомври 2022 година.

Джак Дорси напусна директорския пост в Twitter. Ето как милиардерът трупа богатството си

Джак Дорси напусна директорския пост в Twitter. Ето как милиардерът трупа богатството си

Дорси се е изправил пред немалко сътресения в компанията през последните няколко години