Икономиката на Русия изглежда буксува 19 месеца във войната си с Украйна, обърквайки анализаторите и изненадвайки поне един член на руския елит.

В интервю за Financial Times, публикувано в понеделник, олигархът Олег Дерипаска изглеждаше удивен от икономическата устойчивост на Русия.

"Бях изненадан, че частният бизнес е толкова гъвкав. Бях повече или по-малко сигурен, че до 30% от икономиката ще се срине, но се оказа много по-малко", каза Дерипаска, основателят на Rusal, голям производител на алуминий.

Руският олигарх Дерипаска забогатя с $679 милиона за по-малко от месец

Руският олигарх Дерипаска забогатя с $679 милиона за по-малко от месец

Но заради санкциите от САЩ печалбата остава само на хартия

Това е обрат за Дерипаска, който през март каза, че засегнатата от санкции Русия може да остане без пари през следващата година.

Въпреки мащабните санкции, руската военновременна икономика получава тласък от отбраната и държавните разходи, съобщи New York Times през юли.

Дори Русия е оптимистична за икономиката си. Антон Силуанов, финансовият министър на страната, каза пред канала CGTV миналия месец, че очаква руската икономика да нарасне с поне 2,5% тази година.

През юли обаче Международният валутен фонд определи перспективата за растеж на Русия на 1,5% тази година - повече от предишната прогноза от 0,7% през април. Някои анализатори критикуваха прогнозите на МВФ, пред Insider, тъй като те вземат предвид собствените прогнози на Русия в своите прогнози.

"Да, има военни разходи, субсидии и държавна подкрепа, но все пак това е изненадващо ниско забавяне", каза Дерипаска пред FT. Магнатът, чиито авоари достигат 2,3 милиарда долара към вторник, е санкциониран от САЩ и Европейския съюз.

"Частната икономика намери своя начин да функционира и то успешно", добави Дерипаска.

Икономиката на Русия се задържа благодарение на търсенето от страни от глобалния юг за огромните ресурси на страната, каза олигархът пред FT. Русия е основен производител на суровини, включително петрол, природен газ, пшеница и метали.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

"От следващия милиард души, които ще се родят, 70% ще бъдат в този регион", каза Дерипаска пред FT. "Нека се изправим пред реалността. Те искат развитие, имат нужда от руски ресурси, руски решения и търговия с Русия."

Дерипаска също прецени широкообхватните санкции срещу Русия в оценката си за тяхното въздействие, като каза, че търговските ограничения са регресивни.

"Санкцията е инструмент от 19-и век. Не можем да твърдим, че той е ефективен в 21-ви век", каза Дерипаска.