Руските милиардери, попаднали под "ударите" на западните санкции, започнаха постепенно да прехвърлят финансовите си активи от чужбина в родината си. За решението им до голяма степен способства и фактът, че Кипър и Швейцария спряха да предоставят услуги за управление на фамилни тръстове, ако техните учредители или бенефициенти са руски граждани.

Както двама руски милиардери коментират пред Bloomberg при условие за анонимност, че прехвърляйки активите си в Русия, предприемачите поемат риска от национализация на бизнеса им.

"Портрет" на най-богатите руснаци

"Портрет" на най-богатите руснаци

Какъв е средният размер на богатството им и какво образование имат

Събеседниците на агенцията разказват, че сега са принудени да правят бизнес само в Русия. И затова те се опитват да не мислят за възможността държавата да национализира активите им. Друг богат предприемач, който също е попаднал под санкции и вече е преместил активите си в Русия, споделя пред Bloomberg, че сега се опитва да изгради отново живота си в Русия.

Общото богатство на 26-те руски милиардери, които Bloomberg има предвид, е около 350 млрд. долара, т.е. имотното им състояние възлиза средно на около 13,5 млрд. долара. Тяхната средна възраст е 63 години.

Заради възрастта си въпросните милиардери се налага вече да планират как да предадат състоянието на наследниците си. Агенцията твърди, че от решението на тези хора в коя държава и как точно да прехвърлят или да вложат средствата си, до голяма степен зависи развитието на икономиката на Русия като цяло и всички основни бизнес сектори в частност.

Защо богаташите по света купуват футболни клубове

Защо богаташите по света купуват футболни клубове

Една от основните причини е световна известност на марката

Освен това някои руски милиардери, твърди Bloomberg, държат значителна част от състоянието си в пари брой, които се съхраняват на неизвестни места. Агенцията причислява към тези милиардери бившият ръководител на холдинга "ФосАгро" Андрей Гуриев, както и основният акционер в "Лукойл" Вагит Алекперов.

Русия в лицето на ръководството на страната отдавна се опитва да върне от чужбина своите милиардери, като им създава по-удобни условия за прехвърляне на наследството им, пише още агенцията. В страната няма данък върху наследството и има Закон за наследствените фондове. Такива частни фондове улесняват предаването на имотното състояние на следващото поколение, като при това има начин за автоматично разпределяне на активите и/ или печалбите между наследниците.

Основателят на Лукойл Вагит Алекперов спечели $6,4 милиарда през 2023-а

Основателят на Лукойл Вагит Алекперов спечели $6,4 милиарда през 2023-а

Bloomberg: от началото на 2023 г. руските милиардери са забогатели с $21,13 милиарда