Какво трябва да работиш, за да печелиш по 40 милиона долара на година? Може би най-лесният отговор е да ръководиш някоя от най-големите компании на американския пазар.

Според нова инфографика на платформата HowMuch, направена на база данни от Wall Street Journal, най-високоплатените главни изпълнителни директори на дружества, влизащи в индекса S&P 500, са получили над 40 милиона долара през 2018 година.

От тях на първо място е човекът зад компанията майка на телевизионните канали Discovery Channel и Animal Planet Дейвид Заслав. За миналата година неговото общо възнаграждение възлиза на 129,4 милиона долара. 10,4% от тази сума идват под формата на дивиденти от акции, притежавани от него.

На второ място след него с 66,1 милиона долара за 2018 година е главният изпълнителен директор на химическия гигант Linde Стивън Ейнджъл. На трето място е Боб Игер. Ръководителят на лидера в креативната индустрия Disney е получил 65,6 милиона долара през миналата година.

В топ 5 на най-високо платените изпълнителни директори са още Ричард Хандлер и Стивън МакМилан. Първият е ръководител на инвестиционната банка Jefferies, а вторият управлява производителят на медицинско оборудване Hologic. Двамата са получили съответно 44,7 и 42 милиона долара през миналата година.

Снимка 433583

Източник: howmuch.com

На противоположния полюс са шефовете на Alphabet Лари Пейдж и на Twitter Джак Дорси. От години двамата са намалили заплатата си на едва 1 долар годишно.

В топ 5 влизат още Джейсън Адар от Copart с 203 000 долара за 2018 година, Уорън Бъфет от Berkshire Hathaway с 398 000 долара и Валентин Гапонцев от IPG Photonics с 1,7 милиона долара.

Снимка 433584

Източник: howmuch.com