Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира състоянието на топлофикационните дружества, като го определи като не особено добро, особено там където няма направени инвестиции.

Той посочи, че дружествата в сектора трябва да повишат своята ефективност и да разберат че изкупуването на преференциални цени на електроенергията от тях произведена по метода на високоефективното комбинирано производство няма да продължи вечно.

Относно идеята, част от капитала на Топлофикация София да се прехвърли към Българския енергиен холдинг, Семерджиев заяви, че ако държавната компания е готова да инвестира в дружеството това трябва да се направи.

По думите му е възможно цената на газа да продължи да се понижава и през настоящата година, като конкретна прогноза не бе направена.

Мярка, която ДКЕВР подкрепя е въвеждането на стъпални цени на водата в някои региони, където тя е по-скъпа. Така, ако се потребява по-малко вода и сметката ще е по-ниска, стана ясно от думите на Семерджиев.

По отношение на Марица 1, 2, 3 ще започнем регулаторен одит на базата на който ще имаме основание да започнем обсъждане за промени в дългосрочните договори и на цените заложени в тях.

В момента дългосрочните договори на ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3" натоварват регулираната цена, но върху това ще се обърне внимание, тъй като законът ни дава това право. Резултатът от него ще се усети на 1 юли, заяви председателят на ДКЕВР.

Ангел Семерджиев заяви, че необяваването на покупко-продажбата на имот в Несебър не е била обявена в имотната му декларация защото придобиването на недвижимостта от него и последващата продажба е станала в рамките на една година.

По думите му това му е дало основание да смята, че няма промяна в имотното си състояние и за това не е декларирал сделките, което в последствие се е оказало че трябва да направи.
Всичко което е платено е платено от моята сметка чрез заем от Банка ДСК.

Припомняме, че вчера сметната плата съобщи че Ангел Семерджиев е придобил имот от близо 170 кв. м в Несебър, но не го е декларирал. По-късно Семерджиев изпрати съобщение до медиите в което посочва че имотът е придобит изцяло със заем от Банка ДСК през 2011 г. и по-късно през годината е продаден, като за това са възникнали разходи от 1200 лв. за нотариални и банкови такси.

На въпрос на Money.bg не е ли имало наказателни лихви предвид предсрочното погасяване на заема, Семерджиев призна, че такива е имало, но те са били погасени със средствата постъпили от продажбата на имота.

Няколко месеца съм изплащал този заем и наказателните лихви по него са погасени с постъпленията от продажбата на новия собственик, заяви Семерджиев. Той допълни че е изпратил молба до борда на директорите на Банка ДСК, с която иска разрешаване именно на този проблем, която впоследствие е била уважена.