Енергийният пазар ще продължи да расте в световен мащаб. Това казват прогнозите на анализаторите. С нарастването на населението и развитието на икономиките, може да се засили търсенето на енергия. Смята се, че това търсене ще се измести към по-чисти и по-устойчиви източници на енергия, като се очаква възобновяемите енергийни източници като слънчева, вятърна и водна енергия да продължат да растат бързо и да заемат все по-голям дял.

Очаква се значението на изкопаемите горива постепенно да намалее, въпреки че е вероятно те да си останат значително допринасящи за глобалния енергиен микс в продължение на няколко десетилетия, особено в страни, които разчитат почти изцяло на изкопаеми горива.

Русия е открила огромни запаси от петрол в британската територия на Антарктида, съобщи ZeroHedge. Според документите, представени на комисията по екологичен одит на Камарата на общините на Обединеното кралство в началото на май, откритието е направено от руски изследователски кораби в морето Уедел, което е част от антарктическата територия, претендирана от Обединеното кралство. Откритите запаси се оценяват на около 511 милиарда барела петрол, около 10 пъти повече от производството на Северно море през последните 50 години.

Въпреки това от статиста съобщават, Statista съобщават, че експлоатацията на въглеводороди в Антарктика е строго забранена. От подписването на Договора за Антарктика през 1959 г. (който влезе в сила през 1961 г.) континентът не може да бъде нито сцена, "нито обект на международни спорове". Антарктика се използва главно за научни цели, по-специално за изследване на изменението на климата.

Руското откритие обаче предизвика безпокойство сред научните среди. Според експертът по Антарктика и професор в лондонския Роял Холоуей Колидж Клаус Додс руските изследвания могат да бъдат "съзнателно решение за отслабване на стандартите на сеизмичните изследвания в Антарктида и в крайна сметка първа стъпка към бъдещи операции по експлоатация".

Видно е и от инфографиката, базирана на последния годишен доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че размерът на петролните запаси, открити в Антарктика, е значителен.

Statista

Оценен е на 511 милиарда барела, районът ще се класира като вторият по големина запас от суров петрол по региони в света, след този в Близкия изток, чиито доказани запаси възлизат на над 871 милиарда барела през 2022 г.

Това е двойно повече от резервите на Саудитска Арабия, която е страната с вторите по големина доказани петролни запаси в света (след Венецуела, чиито запаси са трудни за обработка и следователно по-малко печеливши).