Дружеството, управляващо една от най-големите корабостроителници в Черноморския регион - тази в румънския град Мангалия, бе обявено в несъстоятелност по собствено искане. Damen Shipyards Mangalia, мажоритарен дял в която притежава румънската държава, е управлявана от холандската група Damen по силата на договор, подписан през 2018 година.

Damen Holding инициира процедурата още в края на май. Това изглежда като логична следваща стъпка, след като около 70% от 1500-те служители на компанията и без това са без работа поради липсата на договори. Доскоро за непрекъснатата ангажираност се грижеше именно западният акционер.

Снимка 670510

Източник: iStock

Разривът започна преди година, когато през август Damen Group пожела прекратяване на договора и обезщетение в размер на 500 млн. евро в рамките на международна съдебна процедура, информира Profit.ro.

Причината според дружеството е на практика прекратеният договор за управление "по вина на румънска страна". Това се случи в резултат на новоприетото законодателство, което отмени специалните условия, с които се ползваше дружеството от своето създаване. Според тях подобен тип дружества не попадаха под законодателството за корпоративно управление на държавни компании.

Румъния национализира най-голямата си корабостроителница

Румъния национализира най-голямата си корабостроителница

Северната ни съседка ще произвежда и ремонтира свои военни кораби

През 2018 г. Damen придоби мажоритарния дял (51%) в Damen Shipyards Mangalia от корейската Daewoo, при условие че ще прехвърли 2% дял на румънската държава (представлявана от държавната компания Santierul Naval 2 Mai) в замяна на правата за управление.