Минус 43 лева за мегаватчас - на такава цена можеше да купи ток от енергийната борса бизнесът у нас през уикенда, а тенденцията на ниски, нулеви или направо отрицателни цени продължи и в началото на новата седмица. Причина е голямото производство на ток от ВЕИ в определени часове на деня, но това няма бързо да свали цените на стоки и услуги, а освен това може да е и знак за дисбаланс в системата, разказва в свой материал БНТ.

"Когато има намалено търсене и по-голямо предлагане, съвсем нормално е цената на всяка стока в случая електрическата енергия да върви надолу. Това е моментната ситуация", коментира пред телевизията изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

500 милиона лева за нови ВЕИ с батерии: Старт на два нови мегатърга

500 милиона лева за нови ВЕИ с батерии: Старт на два нови мегатърга

Министерството на енергетиката се опитва да навакса сериозно изоставане по Националния план за възстановяване и устойчивост

В същото време, ситуация, в която производителите са готови да платят, за да бъде продадена електроенергията им, няма как да е добра за тях. Според търговците в дългосрочен план може да се стигне до отлив на инвеститори в сектора и липса на ток - а така евентуалното поевтиняване на стоките и услугите ще е временно.

Освен това, за бизнеса свръхниските цени не влизат веднага във фактурите, защото за тях се взема средноартиметичната стойност за по-голям период, отколкото са няколкото часа със силно слънце.

Има ли вероятност за ограничаване производството на ток от ВЕИ у нас?

Има ли вероятност за ограничаване производството на ток от ВЕИ у нас?

Необходимо е да се развиват проекти за съхранение на електроенергия, смята шефът на ЕСО

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев коментира, че голяма част от тази произведена енергия всъщност остава неупотребена, защото идва в часове, в които бизнесът не работи на най-висок капацитет. Дисбалансите могат да докарат санкции на България или спиране на мощности.

Тъй като инвеститорите избират най-лесния и бърз откъм възвръщаемост ВЕИ вариант - соларите, търговците призовават държавата да насърчава и другите типове мощности, които биха помогнали на системата да се справи в такива ситуации.