Очертаващото се пренасищане на глобалните доставки на петрол може да "преобърне" опитите на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), да подкрепят цените чрез намаляване на производството. Това твърдят експертите от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от CNN Business.

От базираната в Париж организация заявиха, че очакват ръстът на световното производство на петрол — воден от Съединените щати и други страни в Америка. Това може да надуе свободния нефтен капацитет в света до нива, наблюдавани само веднъж в историята -по време на Covid пандемията, когато цените на петрола се сринаха.

Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ

Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ

Вносителите, които пренебрегнат ограничението, ще бъдат изправени пред финансови санкции

До 2030 г. глобалното предлагане на петрол ще надхвърли търсенето с "зашеметяващите" 8 милиона барела на ден, според прогнози, публикувани от агенцията в нейния средносрочен доклад за пазара на петрол.

"Това е голям, наистина голям излишък, може да е един от най-високите в историята", смята Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.

Снимка 596677

Източник: iStock

Според експерта въпросният излишък "може да промени настоящата стратегия за управление на пазара на ОПЕК+, насочена към поддържане на цените". В крайна сметка пренасищането може да доведе до "среда с по-ниски цени".

МАЕ прогнозира, че растежът на глобалното търсене на петрол ще се "забави прогресивно" през останалата част от десетилетието, като търсенето ще достигне пик до 2029 г., преди да се свие леко през следващата година. Според агенцията ускоряването на внедряването на технологии за чиста енергия, както и нарастващите продажби на електромобили, ще бъде една от основните причини за по-бавния растеж на търсенето на петрол.

ОПЕК+ ограничава производството от около две години в опит да предотврати появата на огромен излишък в предлагането, който може да потисне цените и да навреди на зависимите от петрола икономики на страните-членки. Съкращенията на производството възлизат на около 5,7% от световното предлагане на суров петрол.

Откриха потенциално втория по големина запас от суров петрол по региони в Антарктида

Откриха потенциално втория по големина запас от суров петрол по региони в Антарктида

Откритите запаси се оценяват на около 511 милиарда барела петрол