Япония планира да започне добив на металите кобалт и никел през 2026 г., в района на крупно дълбоководно находище близо до отдалечените острови Огасавара. Изчислява се, че запасите в находищено могат да осигурат потребностите на страната от кобалт за 75 години, а от никел - за 11 години, съобщи японският в-к Yomiuri. Кобалтът, който се използва и при производството на електрически двигатели, се съдържа основно в никеловите руди.

Находището се намира близо до остров Минамиторишима на дълбочина 5,5 км и се простира на площ от 10 хил. кв. км. Там са открити залежи на сферични минерални образувания - фероманганови конкреции (възли), съдържащи метали. Общият обем на конкрециите се оценява на 210 млн. тона, като съдържат около 610 хил. тона кобалт и 740 хил. тона никел.

Китайска компания инвестира $1,8 милиарда в мина в Конго - какво ще добива

Китайска компания инвестира $1,8 милиарда в мина в Конго - какво ще добива

Проектът ще е от най-големите в света за добив на полезни изкопаеми

Проектът се разработва от специалисти от Токийския университет и Nippon Foundation. Както се отбелязва, технологиите за добив на фероманганови конкреции сега не са налични в Япония, затова се планира да бъдат привлечени за сътрудничество европейски и американски компании.

След началото на добива в находището от 2026 г., Nippon Foundation ще организира търговски доставки на добития метал за японски компании. Те сега трябва да купуват кобалт и никел от чужбина, но цените им варират в широки граници. Затова откриването и разработването на въпросното находище, разположено в изключителната икономическа зона на Япония, е от голямо значение за икономическата сигурност на страната.

Tesla ще използва кобалт на Glencore в новите си мегазаводи

Tesla ще използва кобалт на Glencore в новите си мегазаводи

Миньорският гигант Glencore е най-големият производител на кобалт в света. Компанията добива минерала в Демократична република Конго е силно критикувана заради съмнения, че в мините работят деца