Избраната компания за строителството на АЕЦ "Белене" Атомстройекспорт е поискала от Росатом да подаде иск за арбитраж срещу Националната електрическа компания за неизпълнение на договорите за изграждането на атомната централа. Това се казва в писмо на началника на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса А. Калинин до генералния директор на Росатом Сергей Кириенко, съобщи БГНЕС.

С приключването на януари настъпва критична точка за взимането на решение за реализирането на проекта Белене. Днес централата е най-конкурентоспособният в сравнение с останалите проекти и има фиксирана, по желание на българското правителство, цена за строителството. Освен това, АЕЦ "Белене" има всички шансове да бъде построен по-рано от останалите възможни станции в макрорегиона, се посочва в писмото.

Схемата на финансиране - също по желание на правителството на страната - включва както възможен руски кредит на изгодни условия за финансирането на участието на Националната електрическа компания, така и финансовите ресурси на частни европейски инвеститори, тоест за началото на изграждането днес въобще не се изискват парични средства от българския бюджет. Проектът е сертифициран според изискванията на EUR и е в пълния смисъл на думата европейски: не само по финансиране, но и на гледна точка на географията на доставките (30% от работата, тоест около 2 милиарда евро - са доставките на българските подизпълнители и още около милиард евро - доставка на оборудване от консорциума Арева - Сименс), пише още в писмото.

През ноември 2010 г. специално пристигналите в София ръководители на "Фортум" и "Алтран Техноладжис" бяха накарани да чакат няколко часа в пълна неизвестност във връзка с това дали въобще ще се подписват документи за създаване на проектна компания "Белене". А когато службата на протокола на министерството на енергетиката все пак покани инвеститорите на масата за подписване, министър Трайков още петнадесет минути се консултира по неизвестни въпроси със своя съветничка, оставайки бъдещите партньори да не доумяват под прицела на телевизионните камери. По настояване на Трайков беше проведен конкурс за финансов консултант на проекта, който уж трябваше да осъществи реструктуриране на неговата финансова схема. С оглед на това, че победа в този търг спечели софийският филиал на банка HSBC, неразполагаща с опит в такива проекти, то се създава впечатлението за съзнателно забавяне на старта на проекта, защото специалистите на филиала ще се нуждаят от три до шест месеца, за да навлязат в същността на въпроса.

От Атомстройекспорт искат:

1. Да се подаде в арбитража подготвения по-рано иск по отношение на Националната електрическа компания на България за плащане на неустойки.

2. Да се уведоми консорциума Арева- Сименс за прекратяване на руските плащания на работите по проекта Белене.

3. Да се предаде поръчаното през 2008 г. оборудване на реактора и турбините за използване при изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция.