Испанският премиер Рахой заяви днес, че Испания не може да задържи текущите високи нива по обслужване на дълга (високите лихви по испанските суверенни дългови книжа) за много дълъг период от време. Той отново подчерта, че на Европейската среща на върха ще призове за мерки са понижение на цената на дълга (мерки за понижение на лихвите по испанските облигации).

Рахой отбеляза, че също така ще поиска заемите отпускани от Европейските спасителни фондове (EFSF и новия постоянен ESM фонд) да нямат т.н. преференциален/старши статут (т.е. заемите отпускани от Европейските спасителни фондове да нямат по-старши приоритет над дълговите книжа притежавани от частния сектори при евентуално обявяване на неплатежоспособност и последвало изплащане на тези дългове).

Според Рахой, Испания ще поиска от Европейските лидери на започващата утре важна двудневна среща да се вземат мерки за стабилизиране на финансовите пазари със съществуващите в момента инструменти в Еврозоната. Той отново подчерта че ключово въпрос днес за Испания е да може страната да се самофинансирана (при по-ниски лихви) от международните капиталови пазари.