Милиардерът филантроп Бил Гейтс, в публикувано на сайта на фондацията си открито писмо, препоръчва на международните инвеститори и предприемачи да обърнат внимание върху развитието на земеделието и фермерството.

Легендарният основател на Microsoft обяви, че благотворителната фондация, създадена от него и съпругата му Мелинда, е отделила 2 млрд за развитието на фермерските стопанства.

Бил Гейтс е убеден, че светът трябва да повтори „зелената революция" от 60-те и 70-те години на миналия век, когато селското стопанство направи резък скок, благодарение на внедрените нови технологии. Той смята, че разработването и прилагането на принципно нови технологии за отглеждането на ориз, царевица и пшеница, ще увеличи значително добивите и ще намали гладуващите по света.

„Светът е пред избор. Нужно е да направим сравнително не големи инвестиции и милиони фермери по света ще могат да нахранят своите семейства. Ако не направим това, един от всеки седем човека на планетата, ще продължи да съществува в състояние на глад", пише Гейтс в откритото писмо.

Гейтс обръща внимание на инвеститорите върху факта, че вложенията за развитие на селското стопанство в момента се равняват на едва 3 млрд. д., като половината от тази сума се пада на държавните субсидии, а не на частни вложения.