Инфлацията в Русия само за първите 9 дни на януари е достигнала 1%, съобщават от руското министерство на финансите.

Много руски институции са направили постъпки да се намалят темповете за парично предлагане през 2007 г, като предложението на Министерството на финансите е било направено съвместно с министерствата на икономическото развитие, на промишлеността и енергетиката, на Федералната служба по финансовите пазари и на Банката на Русия.

"За целия януари инфлацията се предвижда да достигне 2,2% (за сравнение януари 2006 г. е била 2,4%)", се казва в материала на министерството на финансите.

При това основната инфлация се оценява на 0,8%, което съответства на нивото от миналия януари.

"При зададените темпове на растеж на регулираните тарифи през 2007 г основната инфлация не би трябвало да надхвърли 7%. Ако през годината се формират по-ниски цени на петрола  в сравнение с прогнозните, то тогава достигането на крайните предвиждани нива ще изисква по-малки усилия", твърдят от финансовото ведомство.

Анализът за ръста на инфлацията през миналата година показва, че паричният фактор съставлява 69% от инфлацията за 2006 г. Така при намаление ръста на потребителските цени с 1,9%, основната инфлация е паднала само с 0,5%- от 8,3% на 7,8%.

"Ежемесечните показатели на основната инфлация са оставали стабилно високи на равнище 0,6%. Само през Февруари миналата година това равнище е било надскочено -1,2% в резултат на шокови ценови предложения за отделни стоки(захар, сол)."

За допълнително покачване на инфлацията са помогнали фактори като ускорените темпове на растеж в производствените цени на химическата и металургичната промишленост, в производството на електронно оборудване и в т.нар. потребителски отрасли.

Освен това миналата година съществено са се ускорили темповете на растеж на паричната маса, прираста се оценява на 49% през 2006 г, в сравнение с 2005 - 38,6%

През 2006 г. ръстът на потребителските цени е бил 9% срещу 10,9% през 2005 г.

Прогнозите са били за 8,5% ниво на инфлацията при приемането на бюджета за 2006 г. на РФ.