В четвъртък акциите на Volkswagen се повишиха, след като се заговори, че Porsche могат да отправят оферта за придобиване на предприятието от Волфсбург. В момента Porsche са главен акционер във VW.

Акциите на VW се вдигнаха с 4% до 87.60 евро в началото на работния ден, а индексът DJ Stoxx European car sector се увеличи с 1.3%. това накара Goldman Sachs да промени рейтинга от „неутрален" на „купува". Освен това ценовата цел е увеличена чувствително от 77 на 110 евро.

Акциите на Volkswagen в сряда удариха 8 - годишен връх, когато от Porsche обявиха, че са увеличили дела си на 27.4% и ще продължат да купуват до 29.9%. Те са приготвили над 10 милиарда долара капитал с оглед възможно придобиване.

Porsche заявяват, че подобен акционерен дял близо до 30% ще им осигури много добри изходни условия, ако бъде премахнато ограничението за правото на глас в управлението на концерна в зависимост от притежавания дял акции. В момента заводските закони на VW предполагат не повече от 20% от гласовете за отделен акционер.

Не се изключва директорът на Porsche, Фердинанд Пиеч, внук на Фердинанд Порше, на един определен етап да се опита да вземе контрол над целия Volkswagen. Но подобна стъпка за акционерите на Porsche се определя като по-скоро лоша, защото се измества фокусът от основния бизнес - докато акционерите на VW са облагодетелствани от интереса благодарение промените в цената на акциите.

Това кара анализатори като тези от Morgan Stanley да преценяват, че Porsche няма задължително „да дръпнат първи спусъка" - те разширяват капитала си не толкова за враждебно действие, колкото за стратегическа изходна позиция.