По информация на EMFIS, Dell Inc е взела решение да отвори първия си завод в Индия в град Ченай, провинция Тамил - Наду. Инвестицията е на стойност $60 млн. Производството трябва да стартира още през първата половина на 2007 година. Предвижда се в новия завод да се произвеждат до 400 000 компютъра годишно, част от които ще бъдат предназначени за износ.

Според Пол Хенри Фердинанд, вицепрезидент на Dell за Югоизточна Азия, изборът е паднал на южноиндийския град поради прогресивния подход на местните власти, качеството на локалните трудови ресурси, добрия логистичен достъп до града и отличната инфраструктура.

Първоначално Dell ще се фокусира върху производството на десктоп-компютри, които в настоящия момент представляват 70% от бизнеса на компанията в Индия. Според The Money times, новата производствена единица ще бъде разположена на територията на високотехнологичния парк Сриперембудур в Специалната Икономическа Зона извън Ченай (преди Мадрас). Dell заяви, че за изтичащото тримесечие продажбите на компанията в Индия са се увеличили с 82%, а печалбите - с 62%.

Въпреки добрите показатели, в Индия Dell все още изостава от производителите Lenovo, Hewlett Packard и индийския конкурент HCL Infosystems. Lenovo вече е отворил завод в Индия.

Междувременно AP съобщи, че Dell възнамерява да открие нов завод на стойност 250 млн долара и в Полша, който ще осигури 1000 нови работни места в страната с най-висока безработица в Европейския Съюз.