ООН публикува четвъртия си годишен списък с десет факта за света, в който живеем, за които трябва да знаем повече. Това са глобалните проблеми на 2007 година, които не са отразявани в достатъчна степен от средствата за масова информация.

1. Северна Уганда. Важни стъпки към мир в продължилия десетилетия конфликт. Световното внимание бе приковано към насилието в други части на Африканския континент, докато през последните две години в северна Уганда имаше скромен, но устойчив прогрес към приключване на един от най-продължителните и кървави конфликти в Африка.

2. До 15 милиона души (два пъти повче от населението на България) са без държава. Почти никой не разбира днес истинския размер и сериозност на проблема с бежанците.

3. Екстремни климатични условия стават част от "нормалното време". За жалост, пише ООН, 2007 година стана начало на нова тенденция, трагична за милиони хора: новата парадигма за екстремални климатични явления. Ясните проявления на измененията в климата изискват бърза трансформация на начините ни за подготовка към природните рискове.

4. Съдбата на момичето - войник. Децата войници, въвлечени в конфликти по целия свят, излязоха на показ. Само че съдбата на момичетата остава премълчавана. Те често са жертви на сексуално насилие, а бунтовническите групи ги ползват едновременно като бойци и секс - робини. Дори и освободени, пораженията върху душите и телата на момичетата остават.

5. Опасен кръстопът: Афганистан и международната общност. Афганистан се бори с последиците на десетилетия граждански войни, разрушения и недоразвитост. Международната общност трябва да удвои усилията си в подкрепа на правителството на Афганистан в този преходен период.

6. Напредък в борбата със смъртоносните болести: превенция и лечение на малария. Маларията продължава да убива 1 милион души годишно. Тя е основната причина за смъртност сред младите африканци. Но световната общност остава слабо запозната с тези факти - както и с напредъка по раазрешаването им (нови лекарства и мрежи против комари).

7. Човешките права: ролята на специалните процедури в Съвета по човешки права към ООН. Специални независими експерти по човешки права, които публикуват данни и препоръки за нарушения на човешките права в различните страни. Дейността им остава скрита за публиката, но ефектът от нея касае човешки съдби.

8. Мироопазващите сили на ООН - "сините барети". За разлика от общоприетото мнение за командоси с оръжия в ръцете, които надзирават спокойствието в горещите точки на света, много често става дума просто за полицаи на ООН - мъже и жени - които работят за установяване на ред и законност в някоя страна - не за момент, а за дълго.

9. Пътят към мира в южен Судан. По-голяма част от вниманието бе привлечено от трагедията на Дарфур в западната част на Судан. Но друго важно измерение за ситуацията в страната, въвеждането на мирно споразумение, което да прекрати продължителната война между севера и юга, често не получава заслужаващото внимание.

10. Птичият грип се отдръпва, но заплахата за епидемии сред хората остава. След първото му регистриане през 2003 г., разпространението на птичия грип бе удържано заради бързата намеса на много страни. Само че от тогава епизодично се появява в много държави и заплахата от мутация на вируса, която засяга и хора, още чака енергичната намеса на този свят.