Има значително безпокойство по отношение темпа на глобализация в света, показва ново изследване, извършено по поръчение на BBC. Анкетирани са почти 35 хиляди души от 34 държави. Половината от тях считат, че темпът на глобализация е твърде бърз. Според 35% глобализацията напредва твърде бавно.

Оказало се е, че загрижеността от глобализацията е най-силна в богатите страни. Там също така е най-силно и убеждението, че плодовете на икономическия ръст се разпределят по нечестен начин.

В много от най-бедните страни на света хората считат, че глобализацията протича твърде бавно. Там голям брой хора твърдят също така, че изгодата и товара на икономическото развитие не се разпределят по честен път.

Един от експертите, участващ в програмата на изследването, обяснява, че хората от развиващите се страни искат да ускорят глобализацията, като изглежда вярват, че с това неравенството в техните страни ще намалее. Това се наблюдава най-силно във Филипините, Индонезия, Бразилия, Кения и Мексико.

Общо 64% от световната общественост счита, че икономическите ползи от ръста не се разпределят справедливо. Мнозинството от населението в 27 от изследваните 34 страни е на това мнение.

Изключение спрямо общия модел прави Китай, където превес има възгледът за справедливо икономическо разпределение. Трябва да се отбележи, че анкетираните хора в Китай са предимно от градовете, а икономическата пропаст между градски и селски райони в Китай е дълбока. Освен това китайската общественост е загрижена за прекалено бързата глобализация.

Изглежда за някои изгряващи страни глобализацията се свързва не толкова с икономическите разходи, а със социалната дислокация около големите градски центрове, където качеството на живота се влошава - считат изследователите. Същият модел може да се срещне и в някои големи градове на Индия като например Бангалор.

Изследването е завършило преди последните резки спадове в пазара на акции. Въпреки това хората особено от богатите страни се боят за рязко влошаване на икономическите условия. Само 22% от гражданите на САЩ виждат подобряване на икономическите условия в своята страна, за 78% от американците икономиката се влошава.

Сходен е песимизмът, изразен от французи, японци и италианци. Само 22% от французите и 33% от японците считат, че нещата се подобряват.

За разлика от това, икономически оптимизъм има в Китай, Русия, Канада, Австралия, ОАЕ - тези държави се радват на висок ръст, отчасти заради повишаващата се цена на търговските стоки и суровините.

От глобализацията се боят най-силно във Франция, Испания, Италия - страни избрали социален модел на развитие. По-спокойни са „англо-саксонските" икономики като САЩ и Великобритания (където всъщност икономиката се забавя и неравенството нараства по-силно).

„Обществеността действително е притеснена за посоката на икономиката, но не става въпрос само за опасения за криза. Става дума също и за това колко честно се разпределят изгодите и товарите, а и за скоростта на глобализацията", обобщава директорът на Globescan, компанията извършила изследването по поръчка на BBC.

Според 72% от населението на богатите на петрол Обединени арабски емирства, разпределянето на изгодите и товара в икономиката на тяхната страна е честно.