Правителството на Русия се оказа неспособно да се справи с растящите цени, пише „Газета Ру". Министерството на икономическото развитие на страната най-сетне призна, че заложената инфлация от 10,5% в края на годината е нереалистична цел. Правителството завиши прогнозата си на  11,8%.

Независими експерти дори очакват инфлацията да достигне 13-14,5%. Според съветника на президента Аркадий Дворкович инфлацията в Русия в края на 2008 година няма да превиши нивото от 2007 година, когато потребителските цени са достигнали 11,9%.  

През миналата година прогнозата за 2008 година беше 6-7%. След това прогнозите се завишиха до 7,5-8,5%. След това очакванията за инфлацията отново се промениха до 9,5%, след това-  на 10,5%.

Основната точка на напрежение се явява цената на месото, коментира експерт.

11,9% инфлация в края на 2008 година е нереалистична прогноза, твърди анализаторът Антон Струченевский. Според него тя ще достигне 13,5%. Някои експерти смятат, че инфлацията ще се увеличи до 14,5%.

Специалистите твърдят, че правителството умишлено занижава прогнозата си, но в това нямало никакъв смисъл. Вероятно руските управляващи се опитват да успокоят гражданите.

В Русия никой не обръща внимание на тези прогнози, понеже те не съвпадат с практиката, коментира Струченевский.