Лидерите на тройната коалиция - Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски ще обсъдят проектобюджета за '2009, съобщи News.bg.

При изготвянето на проектобюджета са взети предвид намаляването на преките чужди инвестиции, повишаването на цената на кредитния ресурс, почти сигурното навлизане на Европа в икономическа рецесия, което ще се отрази на нашия износ.

Икономическият растеж се очаква да бъде на нивата отпреди 4-5 години и ще бъде под 6%, при над 7% за първото полугодие на тази година. Инвестициите ще са около и под 20% от брутния вътрешен продукт (БВП), темповете на намаляване на безработицата ще се забавят.

Бюджетният излишък ще бъде не по-малко от 3%, разходната част ще бъде не повече от 40% от БВП. Социалните приоритети ще се запазят, като за здравеопазването и образованието ще бъдат заделени по 400 млн. лв. повече от тази година.

Премиерът Станишев и лидерите на ДПС Ахмед Доган и на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще приемат 20% увеличение на пенсиите от 1 юли, обясниха запознати. Бюджетните заплати ще бъдат вдигнати по същото време, но с 10 на сто.

Планираната от управляващите инфлация за първото тримесечие от новата година пък не трябва да надхвърля 6%, а максимумът, който е заложен в макрорамката на бюджета, е 10 процента. "Процентът на инфлацията не трябва да бъде двуцифрен, смятаме, че ще се вместим в порядъка между 7 и 9 процента", обясниха депутати.

Въпреки всички пречки обаче мнението на НДСВ, което изрази бившият финансов министър Милен Велчев, е, че в макрорамката за следващата година трябва да се предвиди стимул за младите семейства и да се отделят средства за програмата инвитро.

Според председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров (БСП) пък ключовите сфери, на които ще държат червените, са образование и здравеопазване.