Лондонската фондова борса (London Stock Exchange) се надява поглъщането на миланската Borsa Italiana да увеличи печалбите още от следващата година, съобщиха агенциите. Двете боси в изявление, разпратено по електронна поща днес, са потвърдили сделката на стойност € 1.63 млрд.

„Транзакцията се очаква да е неутрална до позитивна по отношение на печалбите за 2008 и във финансова година 2009 се очакват поне 10% печалби", гласи съвместното заявление. Според компаниите, синергиите от сливането ще са €29 млн. през финансовата година 2011, освен това спестяванията и разходните синергии ще са по 29 млн. годишно.

Твърди се, че на заседанието си в петък, бордът на италианската борса е подкрепил сливането с лондончани. Офертата на NYSE Euronext е отклонена.

London Stock Exchange е третата по размер борса в Европа. Британците са предложили по 4.9 от собствените си акции за всяка акция на миланската борса. Така всяка акция на Borsa е оценена на €100.70. Новата компания ще има пазарна стойност от € 5.8 млрд.

От 2005 година досега сделките по сливания на борсите по света са възлезли на $65 млрд. Причината е, че акционерите настояват за формиране на алианси заради икономии от мащаба и постигане на глобален обхват.

Самата LSE под ръководството на главния изпълнителен директор Клара Фурс за две години отхвърли пет предложения за поглъщане, включително и от американската Nasdaq, които купиха 30% дял в лондонския пазар.

Фурс ще бъде глава на обединената компания, а шефът на италианската Borsa Масимо Капуано ще е заместник. Шефът на борда на LSE ще е ръководи борда и на слятото предприятие, а италианец ще му бъде заместник.

Слетите бизнеси в холдинга London Stock Exchange Group Plc ще листват акциите си в Милано в добавка на листинга в Лондон. Акционерите на Borsa ще държат 28% от компанията, останалият дял ще отиде в акционерите на LSE.