„Ограбиха онкоболните с 10 млн. лева", алармира вестник „Труд"

Ограбиха онкоболните с 10 млн. лв., пише вестник "Труд" . Парите са "отхапани" от бюджета за лекарствата им, който и без това е намален наполовина в сравнение с 2005 г. и сега е 69 млн. лева.
Ограбването е станало чрез далавера с цените на доставяните от странство медикаменти. И е напълнило много джобове.
Според експерти здравното ни министерство, което командва търговете за лекарствата, ги купувало или от фирмите производителки, или от търговци на едро. Но вместо на цени на едро, както е логично, то ги взимало по цени на дребно. Т. е. по които препаратите се продават в аптеките. Защото министерството механично е прилагало методика на ценообразуване, взета от здравната каса. Според нея лекарствата, които внасяме, не бива да са по-скъпи, отколкото в осем европейски държави.

„Ценови скок за бензин, хляб и ракия", пише вестник „24 часа"

Ценови скок на горивата, хляба и ракията се задава за българина от догодина, съобщава вестник „24 часа".
Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри промени в закона за акцизите, подготвени от финансовото министерство. С тях се слага акциз и за домашната ракия.
Новите текстове предвиждат ставка от 550 лева за 1 хектолитър. Това означава, че ще се дължи по 0,055 лева за всеки алкохолен градус, т.е. за 1 литър 40-градусова ракия ще се плаща 2,20 лева.
Всяко семейство може да произведе до 30 литра годишно ракия за лично потребление с тази ставка, пише в закона. Количества над разрешеното ще се облагат с пълния размер на акциза - с 1100 лева за 1 хектолитър.

„400 лева средна заплата догодина", е водещо заглавие за вестник „Стандарт"

397 лева ще бъде средната заплата през 2007 г. Това обяви министърът на финансите Пламен Орешарски след заседанието на Министерския съвет. Кабинетът одобри проектобюджета за 2007 г. и днес той ще бъде внесен в Народното събрание. От 1 юли 2007 г. бюджетните заплати ще нараснат с 10 на сто, а пенсиите - с 8,5 на сто. Заедно с вдигането на необлагаемия месечен доход на 200 лв. и очакваната инфлация от 3,1% реалният ръст на бюджетните заплати ще бъде 7-8%, каза Орешарски. Това ще бъде ориентир и за движението на доходите в частния сектор. Заседанието на кабинета продължи над 4 часа. Почти всички министри са заявили желание да получат повече пари от заложеното. Но надделя загрижеността за макроикономическата стабилност, каза Орешарски. Първоначално министрите са искали 3,6 млрд. лева повече от допустимите разходи в бюджета. Догодина министерствата няма да получат 10% от предвидените за тях средства, ако продължи да расте дефицитът във външната търговия. Няма да се въвежда нова екотакса за старите коли, въпреки че при вносът им от Евросъюза няма да се плаща ДДС. При възможност от 1 юли 2007 г. осигуровките ще бъдат намалени с 3%, каза още министърът на финансите.

„Близо 10 000 деца живеят в приюти", е водещо заглавие за вестник „Новинар"

Общо 9776 деца живеят в домове и специализирани институции, съобщи вчера представителят на УНИЦЕФ за България Октавиан Бивол по време на Национална конференция за проблемите на децата в домовете, съобщава вестник „Новинар".
Само за 2005 г. в домове са приети 3097 българчета. Броят на новонастанените деца остава тревожно висок, коментира Бивол. Зам. социалният министър Иванка Христова отбеляза, че броят на децата в институциите непрекъснато намалява. Според представителя на УНИЦЕФ обаче отчитаното намаление е незначително.
За деветте месеца на годината 983 деца вече се отглеждат от близки и роднини, а други 25 - в приемни семейства, сочат данни на агенцията за социално подпомагане. 2478 деца чакат за осиновяване, а 476 малчугани вече имат нови семейства. Общо 3865 са интегрираните деца с увреждания, които се обучават по специални образователни програми, показват данните на министерството на образованието. Според статистиката около 57% от децата с увреждания, настанени за отглеждане в специализирани институции са българчета.
Едва 1,8 % от всички деца в домовете са пълни сираци, заяви Валентина Симеонова от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
Част от социалните домове не отговарят на изискванията и ще бъдат закривани или преструктурирани, допълни Симеонова.

„Русия спечели АЕЦ "Белене"", съобщава вестник „Труд"

Руската компания "Атомстройекспорт" победи чешкия консорциум "Шкода Алианс" в конкурса за изпълнител на АЕЦ "Белене". Това съобщиха вчера източници от НЕК след заседание на съвета на директорите на компанията, пише вестник „Труд".
Конкурсната комисия е предпочела вариант А-92 - изграждане на два нови ядрени блока от типа ВВЕР 466, които са най-добре приетите руски реактори в Евросъюза. Това означава, че доставеният преди 16 г. в "Белене" корпус няма да се използва, а ще бъде изкупен от "Атомстройекспорт".

„Румънецът в ЕК ще отговаря за езиците", съобщава на челна страница вестник „Дневник"

Румъния има вече официално свой еврокомисар, който ще поеме функциите си от 1 януари 2007 г., съобщава вестник „Дневник". Това е Леонард Орбан, държавен секретар в министерството на европейската интеграция и бивш главен преговарящ в ЕС. Той ще отговаря за езиковото многообразие в съюза, който има 20 официални и десетки малцинствени езици плюс стотици диалекти.

„Президентът с най-голяма подкрепа в смесените региони", информира вестник „Новинар"

Президентът Георги Първанов получи най-голяма подкрепа на балотажа в неделя от смесените региони и българите в чужбина, показват данните от ЦИК. В Кърджалийско за него са подадени над 91% от гласовете, а за опонента му Волен Сидеров - 8,81 %. Общо 2 030 710 избиратели, или 75,92 % са предпочели Първанов, а 643 876, или 24,07 % са дали своя вот за лидера на "Атака". В чужбина държавният глава води с 94,72 % срещу 5,28 % за Сидеров. Недействителните бюлетини на втория тур са около 57 000, като най-голям е процентът на изцяло зачертаните бюлетини - 39 %.

„Борисов: Без ДПС вот не се печели", пише вестник „Труд"

"Без ДПС не могат да се печелят избори в България. Където е Доган там е победата." Това заяви вчера столичният кмет Бойко Борисов, цитиран от вестник „Труд".
"Гледах как г-н Ахмед Доган седи до премиера Сергей Станишев и казва на такива като мен: "Виждате ли, аз не само на турците, но и на българите мога да кажа за кого да гласуват." Това трябва да се знае и да не се шикалкави по тази тема", допълни Генерала.
Според него, след като партията му ГЕРБ бъде учредена, "ще се направят анализи на фактора "ДПС". "Георги Първанов - с цялата си мощ, се съобразява с Доган, така че и нашите изводи трябва да са много точни", мотивира се Борисов. Той не пропусна да поздрави президента с избирането му за втори мандат, тъй като "огромният процент, който получи, се държи на изключителните му качества".

„Кафява чанта пази тайните на Бай Миле", пише вестник „Стандарт"

Кафява чанта с важни документи за банковите сметки на Бай Миле е изчезнала от мястото на убийството му. Това разказа вчера пред Софийския градски съд Силвия Панагонова, която е живяла с Милчо Бонев на семейни начала, съобщава вестник „Стандарт".
Бай Миле и петимата му гардове бяха разстреляни от облечени като полицаи килъри на 20 юни 2004 г. в столичния ресторант-градина "Славия". Вдовицата обясни, че сутринта преди екзекуцията Бонев излязъл с малка кафява чанта, която съдържала документи на фирмата му, както и интересни неща за някои хора, добави тя. Панагонова каза още, че са изчезнали и два пръстена с брилянти и златен часовник, подарен на Бай Миле от негов сръбски приятел. За изчезналите ценности се води дело срещу следователката Весела Василева. Панагонова разказа, че Бай Миле я държал настрана от бизнеса си и тя дори не познавала повечето му приятели.
"Запознах се с част от тях след убийството, но не съжалявам, че не ги познавах по-рано", допълни вдовицата. Тя отрече пред съда Бай Миле да е имал финансови отношения и дългове към хора от чужбина. Жената обясни още, че след разстрела на Бонев тя и децата им са с охрана.

„Санкционират СКАТ заради скатавката", информира вестник „Новинар"

Възможно е да санкционираме СКАТ заради своеволното спиране на излъчването й, заяви членът на СЕМ Маргарита Пешева, цитирана от "Новинар".
Вчера медиата се появи, след като мистериозно изчезна ден преди балотажа. Смисълът да се дават лицензии за излъчване не е в неизлъчването, подчерта Пешева. Тя обясни, че при технически проблем операторът е длъжен да информира СЕМ.
Ръководството на СКАТ не е искало среща, нито е осведомявало за спирането. Собственикът на телевизията Валери Симеонов продължи и вчера да не си вдига телефона.
Шефът на новините Стоян Иванов каза, че са се срещнали вчера, но не са говорили за спирането. "Не се предвижда ново", добави той.

„Семейството на убитите сестри си взима сираче", съобщава вестник „Стандарт"

Родителите на убитите сестри Кристина и Росица Белнейски са решили да си осиновят дете, информира вестник „Стандарт".
"Най-напред ще кандидатстваме за приемно семейство", разкри майката Фани Белнейска. Тя и съпругът й се надяват след Нова година молбата им да бъде разгледана и одобрена от отдел "Закрила на детето" в Пазарджик. Желанието им е да гледат дете на възраст между 1 и 4 години.
"Ще го приютим в дома си в квартал "Главиница" и ще се грижим за него като свое", казват почернените родители. Те искат първо да видят дали детето ще свикне с тях, а и те с него. Едва след това ще направят постъпки за осиновяване.
Точно по време на балотажа семейство Белнейски отслужи панихида за 9 месеца, откакто дъщерите им бяха зверски убити.
Времето си тече, но мъката им е голяма. Ако си имат детенце, по-лесно ще преодолеят липсата на Криси и Роси, коментират близки на майката и бащата.
Убиецът на сестрите все още не е разкрит. По случая са разпитани близо 10 хиляди души, но развитие няма.

„Безработен германец търгувал с имоти у нас", съобщава вестник „24 часа"

Германец, вземащ помощи за безработни в родината си, е бил заловен да търгува с имоти във Варна.
Заради аферата немецът получи прозвището Торстен Златните пясъци. Той и българската му съпруга живеели девет месеца в България, а три прекарвали в Германия, информира „24 часа".
В родината на Торстен двамата били записани като крайнонуждаещи се безработни и получавали социални помощи по програмата "Харц 4". Тя предвижда подпомагане на хора, които от години нямат работа. Едно от условията да се вземат пари по "Харц 4", е претендентът да няма големи имоти и скъпи коли.

„Пети сме по затлъстяване в Европа", пише вестник „Новинар".

България е на пето място по затлъстяване в Европа, а 20% от възрастното й население страда от наднормено тегло, съобщиха вчера от асоциацията по затлъстяване.
Според председателя й доц. Светослав Ханджиев затлъстяването е основна причина за високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания, информира „Новинар".
По време на специализираната изложба "Алея на здравето" в НДК от 1 до 5 ноември ще се проведе кръгла маса по проблемите на наднорменото тегло.