Участъкът Дупница-Даскалово, част от европейски път Е 79 ЛОТ 1 от автомагистрала "Струма", беше официално открит днес. Лентата прерязаха премиерът Сергей Станишев и министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Общата дължина на отсечката е 39 км и в нея са вложени около 54 млн. евро.Автомагистралата е с габарит 29 метра, с 2 платна от по 11,50 метра, с активни 2 ленти и аварийна лента.

Първоначално проектът беше за рехабилитация и подобряване на път Е 79 Даскалово-Дупница с дължина 21 км.

След това обаче бяха възложени допълнителни дейности по изграждане на нов магистрален участък от Даскалово до Долна Диканя с дължина 18 км.

Фирмата изпълнител "Бул Строй Инженеринг" извърши пълна реконструкция на 5 км път при селата Кресна, Градешница и Струмяни.

"Бул Строй Инженеринг" е консорциум между българската фирма "Бизнес мениджмънт систем АБП" и македонската "Маврово-Скопие". Консорциумът има дългогодишен опит в проектиране, изграждане и строителство на пътища.

Ремонтирани са 6 моста, изградени са 10 нови подлеза и мостове за пътни възли за селата и река Струма. Има 66 водостока и предпазни огради.

Срокът на проекта беше удължен поради възлагането на допълнителни ремонтни работи, неприключени процедури по отчуждаване на земи, активизиране на нови свлачища и високи подпочвени води.

Завършването на пътя значително ще облекчи пътуване към и от ГКПП-Кулата. По трасето дневно минават над 20 000 леки и тежкотоварни автомобили.

В проекта са включени 500 работници, 200 леки и тежки машини.