Цените на петрола се понижиха до най-ниското си ниво за годината в четвъртък, след като инвеститорите продължават да са в очакване на решението на ОПЕК за размера на понижението на дневните добивни нива. Все повече се засилват спекулациите, че дори и да има редуциране на производството, то това няма да има желания ефект, заради огромните запаси от суровината и горива в САЩ.

Американският лек суров петрол се понижи с нови 26 цента, като в момента се търгува на $57.33 за барел, което е малко над най-ниското ниво за сесията на $57.24. Това е най-ниската стойност на петрола от декември 2005 г.

Лондонският сорт Брент петрол се търгува с 35 цента надолу до ниво $58.30 за барел.

Петролните министри от ОПЕК са се съгласни, че пазарът е презадоволен от продукцията им, но все още се колебаят дали да направят съкращение на добивните нива с 1 млн. барела дневно от официалното производство, което е 28 млн. барела на ден, или от реалното със стойности от 27.5 млн. барела дневно през септември.

Също така, министрите са на различно мнение относно това дали е нужно спешно заседание, на което да се реши съкращението или не.

Анализатори прогнозират допълнително понижение на цените на суровината дори и при обявяване на съкращение на производството от ОПЕК. Мнението си, експертите подкрепят с обяснението, че при намалено производство, ОПЕК ще имат достатъчно свободен капацитет, с който да регулират евентуално бъдещо поскъпване на суровината.   

"Малкият свободен производствен капацитет на ОПЕК през тази година беше основен двигател на цената на петрола", това са думи на инвестиционен банкер от BNP Paribas.

Днес на дневен ред ще е доклада на Американската енергийна агенция за запасите на петрол и бензин през седмицата до 6 октомври. Прогнозите са за покачване на петролните запаси с 800,000 барела.