Данъчните приходи увеличени с 19 %, отбелязва „Сега"

През 2006 г. хазната е събрала с 11,2% повече приходи в сравнение с предходната година.

Това сочи отчетът за изпълнение на миналогодишния бюджет, одобрен от правителството вчера. Ръстът се дължи най-вече на отличните постъпления от данъци. И при преките, и при косвените налози има скок с 19,3% спрямо 2005 г. Въпреки че на 1 януари 2006-а осигурителното бреме бе намалено с цели 6 пункта, приходите от социални и здравни вноски са с 5,5% повече от планираните за годината, показва още отчетът.

Приходите по консолидирания бюджет представляват 40,8% от брутния вътрешен продукт. Според последните изчисления на финансовото министерство бюджетният излишък за 2006 г. е 1 747,6 млн. лв., което представлява 3,6% на сто от БВП. Фискалният резерв пък е нараснал с около 1,3 млрд. лева и е достигнал 5 829,5 млн. лв.

Правителството си е позволило леко превишение на разходите. Общият размер на харчовете по консолидирания бюджет за 2006 г. е 18 286,3 млн. лв., което е 100,7% от годишния разчет.

Отчетът ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

ОТЧЕТ `2006

ръст на БВП 6,1%

чужди инвестиции 4 млрд. евро

данъчни приходи 19,3% ръст

неданъч. приходи 2,7% ръст

приходи от осигуровки 5,5% преизпълн.

(социални и здравни)

безработица 9,1%

Министерство гласи еднакви цени на водата за бита и фирмите, предупреждава „Сега"

Регионалното министерство обмисля да уеднакви цената на водата за битови и промишлени нужди в рамките на едно населено място. Това най-вероятно ще стане с новия закон за ВиК, който в момента се пише, заяви вчера зам.регионалният министър Димчо Михалевски на дискусия с представители на местната власт в Гоце Делчев. От няколко дни в региона се вълнуват от повишените цени на водата. Зам. министърът обеща да съдейства на кметовете цената да се намали, въпреки че това е в правомощията не на неговото ведомство, а на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според Михалевски се обмисля и възможността да се уеднаквят цените в отделните региони. "В България има населени места и общини, в които няма никакви ресурси и никаква вода. Какво трябва да предприемем там - общините да си продават и купуват една от друга вода ли? Необходимо е да има солидарност", заяви зам.-министърът.

Преди няколко месеца регионалният министър Асен Гагаузов заяви по същия повод, че се гледа вариантът "цената на входа да е една и съща", но не можа да обясни какво точно означава това. В момента цената на водата в отделните ВиК в страната варира в много широки граници - от 2.20 лв. за кубик в Разград до под 86 ст. в София. Цените са с ДДС.

Разликата между цените за промишлеността и бита обаче е минимална, а в някои населени места направо липсва. Единствено в Разград и още няколко града има отделни цени на вода за питейни и непитейни нужди - в Разград първата струва 2,20, а втората - 1,21 лв.

Разлика има обаче в таксата за пречистване. За бита по правило тя е по-ниска. В столицата например е 14 ст. на кубик, но промишлените потребители според степента на замърсяването плащат от 23 до 34 ст. В Габрово, докато битът плаща 19 ст. за пречистване на кубик вода, фирмите плащат между 70 ст. и 1,40 лв. Ако тези две крайности се изравнят към по-горната, това ще означава жителите на Габрово да плащат по 1,65 лв. с ДДС за кубик вода и още по 1,68 лв. на кубик за пречистването й. В проблемния Разград например битът сега плаща само 6 ст. на кубик за пречистване, а фирмите - между 14 и 38 ст.

Голямата разлика между отделните градове се получава най-вече заради начина на добиване на водата. В Разград и Североизточна България водата е на голяма дълбочина и за добиването й се харчи много ток.

КОНТРОЛ

Въпреки че цената на водата в Благоевград според последното решение на ДКЕВР е 1.14 лв., през следващите 6 месеца дружеството ще продава по 98 ст. Това е допустимо, тъй като цената според решението е пределна. През тези 6 месеца министерството на регионалното развитие ще контролира изпълнението на няколко мерки за подобряване на дейността на дружеството, съобщи пресцентърът на министерството.

Война за службите, е разработката на „Стандарт"

Нов скандал - 15 "къртици" от ДС при магистратите

Давам бъбривия гард на съд, закани се ген. Владимиров

Война за службите подпали чергата на властта. Ябълката на раздора е бъдещата агенция за национална сигурност, която премиерът Сергей Станишев сглобява по щатски модел. За шефските постове в нея се борят могъщи лобита в коалицията.

Откровенията на държавния гард Никола Марков, че НСО повече подслушва, отколкото пази, са част от сценария, обясняват червени депутати. Така се оправдава идеята службата за охрана да се влее в новата суперагенция.

Събрана от държавните гардове информация е изяла главата на един министър, разкри Марков. Според него още петима ВИП политици са били следени и подслушвани от НСО.

Два нови скандала сковаха властта. Уволненият гард от НСО Николай Марков продължи разкритията си за нарушения в службата. Той обяви имената на петима политици, за които държавните охранители събирали незаконно информация. Скандалът гръмна сутринта. Само 4 часа по-късно властта се разтресе и от втора "бомба". Комисията по досиетата обяви имената на 15 висши магистрати, работели за бившата Държавна сигурност. Един от тях е лидерът на ГЕРБ за Варна Павел Димитров. Преди години той бе член на Висшия съдебен съвет.

Ябълката на раздора в скандала с НСО е бъдещата Национална агенция по сигурността. Уволненият гард Николай Марков е маша в ръцете на бивши ченгета. Целта е "службата на властта" да мине от президента Георги Първанов в ръцете на изпълнителната власт. Това разкриха вчера депутати от БСП и ДПС.

Едната идея е НСО да стане част от новата силова мегаструктура - агенцията по сигурността. Според хора във властта БСП и ДПС са се разбрали да си поделят ръководството на българското ФБР. Председателят ще бъде определен от червените, заместникът му - от хората на Доган. Именно затова управляващите вече половин година спират проектозакона за НСО, написан от самата служба, обясняват членове на вътрешната комисия в НС. В проекта се предлага гардовете да останат на подчинение на държавния глава. Ако обаче НСО мине на подчинение на Министерския съвет, нещата ще се променят. Както се очакваше, и вчера уволненият гард Николай Марков продължи с медийните бомби. В интервю за bTV той обяви, че бивш негов колега Росен Николов е донасял информация за петима политици, докато им е бил гард. През годините той е бил лична охрана на ексземеделския министър от кабинета "Костов" Венцислав Върбанов, бившия столичен кмет Стефан Софиянски, на президента Георги Първанов в първите дни на мандата му и на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В момента охранява лидера на ДПС Ахмед Доган. Днес Марков трябва да се яви в Софийската военна прокуратура заради образуваната проверка срещу него. Делото е начин да бъде запушена устата на гарда. Той няма да може да говори, докато тече проверката, защото е секретна.

Според източниците на "Стандарт" в дъното на конфликта покрай Николай Марков стои сблъсък между него и зам.-шефа на НСО бригаден генерал Стоян Томчев. Част от управляващите обаче решили да използват драмата между държавните гардове и заформили сценарий. Предложили на Марков рамо за кампанията, за да ударят президента и да предизвикат дебат за мястото на НСО във властта.

Публично ДСБ даде гръб на Николай Марков. Уволненият гард дълги години е бил личен телохранител на Екатерина Михайлова. Така той инстинктивно притича обратно при хората на Костов, след като бе отстранен от длъжност. Екипът на Командира пък видял идеален повод да яхне вълната и така да си вдигне рейтинга. Не е изключено дори хората на Костов да използват положението, за да поискат импийчмънт на президента заради твърденията на Марков, че му е донасяна информация за елита. За планирания ход се изпуснал на заседанието на парламентарната вътрешна комисия в сряда депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Според депутати "разкритията" на уволнения гард вършат работа и на лидера на БСП и премиер Сергей Станишев. Разразилият се скандал отново повдига въпроса за липсата на какъвто и да било контрол върху дейността на НСО и информацията, с която службата разполага. Под предлог, че са нужни за сигурността на охраняваните политици НСО има право да изисква от вътрешното и външното разузнаване на държавата данни за всеки гражданин, и то безвъзмездно, признават източници от самата служба. "Информация може да се поиска по всеки повод. Дори ако някой барман е показал среден пръст на охранявано от нас лице. В такъв случай служителят пише рапорт, шефът му иска данни за прегрешилия, а покрай него и за собственика на въпросния ресторант, съдружниците му, ако има такива, семействата и т.н. Тези данни пристигат в информационно-аналитичното звено и оттам насетне само шефът му Славейко Данчев и началникът на НСО знаят какво се случва с нея", разказа пред "Стандарт" колега на подп. Марков. Причината за хаоса със събираната информация е, че статутът на НСО е уреден само с правителствено постановление от 1992 г., а службата няма дори устройствен правилник, който да регламентира унищожаването на въпросните данни. Върху тях няма какъвто и да било парламентарен контрол.

Ако НСО мине на подчинение на МС, властта ще контролира събираната информация. "НСО е оператор на лични данни, но не е ясно какво правят с тях", призна пред "Стандарт" пък шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров.

Според източниците на вестника другарският съд във вторник на "Дондуков" 2 бил контраударът на Георги Първанов. Срещата била организирана с единствената цел двамата бивши шефове на службата ген. Димитър Владимиров и ген. Румен Миланов, както и сегашният директор ген. Димитър Димитров да обявят, че държавният глава не е получавал данни за политици и мястото на службата е под неговата шапка. Клетвите им, че президентът е чист станаха публично достояние благодарение на стенограмата, която администрацията на "Дондуков" 2 качи на сайта си.

Хлябът поскъпва, ще ядем пасти, предупреждава „Новинар"

Още през юли българите ще се подчинят на призива на гилотинираната френска кралица Мария Антоанета и вместо хляб ще започнат да ядат пасти. До края на следващата седмица хлябът ще поскъпне със 70 на сто, а цените на сладкишите ще нараснат значително по-малко, съобщи за "Новинар" Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Въпреки че производителите на брашно, пшеница и захар постепенно увеличават цените, сладкарските продукти ще задържат нивото на цените си. 1,60 лв. ще стигне цената на килограм обикновен заводски хляб "Добруджа" постепенно до края на годината, сега той струва 60 ст. Обикновената вафла с цена 10 ст. може да поскъпне най-много с 1-2 ст., евтините сухи пасти с цена 30 ст. ще станат най-много 40 ст., а българският маслен и домашен кейк от 55 ст. и 1,40 лв. ще се продава с 10-20 ст. по-скъпо. Не се знае още с колко ще се увеличи цената на специалните видове скъпи хлябове. Един килограм диетичен и здравословен хляб в момента струва 5 лева, зърнена мозайка, хляб с различни видове цели семена, зеленчуков и други са по 2, 3, 4 и 5 лева. Те може да минат цените на най-скъпите пасти и торти. В момента еклерите се продават по 60 ст. до 1,20 лв. според големината, парче "Гараш" торта в по-обикновена сладкарница струва 1,20 лв., баклавите са от 55 до 80 ст. за бройка и при поскъпване с 10-20% пак ще останат по джоба ни. Поскъпването на хляба ще влезе в сила първоначално в София и Югозападна България, каза Попов.

"Икономист" прогнозира влошени показатели до 2011 г., предупреждава „Дневник"

Ръстът на българската икономика ще се забави значително в следващите пет години - от над 6% сега до близо 4% през 2011 г., прогнозира аналитичното звено на списаниe "Икономист". Според анализаторите от "Икономист интелиджънс юнит" към края на този срок може да се очаква отчетливо влошаване на някои от основните бизнес показатели на страната като дефицита по текущата сметка, разходите за труд, преките чуждестранни инвестиции и т.н. От друга страна, анализът за сегашната политическа ситуация не изключва предсрочни избори през 2007-2008 г., които може да забавят реформите и още повече ще влошат прогнозите.

Изводите съвпадат с очакваната глобална тенденция за забавяне на икономиката на Европейския съюз и страните от Източна Европа.

Междувременно Калифорнийският университет обяви, че според негово изследване на България ще са нужни 100 години, за да настигне останалите членки на ЕС. За сравнение - на Румъния ще й отнеме около 45 години, за да се изравни със западноевропейските стандарти.

Според "Икономист интелиджънс юнит" негативните демографски тенденции в България ще са основна спънка пред развитието на икономиката. Данните от анализа им показват, че населението в страната за следващите пет години ще намалее до 7.4 млн. души заедно с работната сила, а заетостта ще се запази почти непроменена (около 3.2 млн. души). Така ръстът на реалния брутен вътрешен продукт на страната ще започне стабилно да се забавя и през тази година ще е 5.8%, което съвпада и с официалната прогноза на правителството. Кабинетът в София обаче очаква след това развитието да се ускори до над 6% до 2009 г. включително. Последните данни на Българската народна банка също показаха изненадващо висок ръст от 6.2% за първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2006 г.

Най-голямото разминаване между официалната правителствена прогноза и очакванията на "Икономист интелиджънс юнит" е в дефицита по текущата сметка. Залегналата прогноза в бюджета на страната е този дисбаланс да се свие до 9.7% от БВП през 2009 г., докато анализаторите от "Икономист" предвиждат продължаващо задълбочаване до 19.3% от БВП след две години и дори 26% от БВП през 2011 г.

Въпреки това в петгодишната прогноза се сочи, че страната ще успее да посрещне маастрихтските критерии за членство в еврозоната, което ще е факт най-късно до 2011 г. През последните месеци обаче финансовият министър Пламен Орешарски на няколко пъти предупреди, че няма да се бърза с еврото, и посочи 2012 - 2015 г. като по-вероятен срок. От "Икономист" смятат, че силното евро ще е силен възпиращ фактор за икономическия ръст. Очакванията на анализаторите са България да запази валутния борд в следващите пет години, но и развиват хипотеза за натиск за отмяната му, ако вътрешното търсене продължи да се увеличава и правителството се опита да води още по-строга фискална политика.

Българските макроикономисти обаче прогнозират по-скоро положително икономическо развитие. Големият ръст на дефицита и изпреварващият темп на вноса спрямо износа не са повод за тревога, а сигнал, че в страната влизат огромни инвестиции, смята Георги Стоев от "Индъстри уоч". Това не създава рискове, тъй като страната поддържа бюджетен излишък и така гарантира стабилността си.

Няма повод да се смята, че развитието на българската икономика ще се забави, коментира и Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество". Според него темпът ще се стимулира от нарастваща заетост. Мнозина постепенно ще излизат от сивия сектор, сезонните работници ще се връщат в България и така заетостта ще расте противно на очакванията на "Икономист", смята Ангелов. Според Стоев прогнозата за 3.2 млн. заети след пет години е твърде консервативна, неговата е за 3.9 млн. души. Очакванията на българските анализатори са ръстът на производителността на труда също да е по-голям спрямо британските прогнози.

Според други анализатори има разминаване в корелацията между различните показатели, за които "Икономист" прави прогнози. Не е ясно как се стига до дефицит по текущата сметка от цели 26% през 2011 г., при условие че намаляват и преките чуждестранни инвестиции, и задлъжнялостта на страната - двата фактора, които могат да финансират дупката в текущата сметка. Не е възможно да се очаква и рязък спад в международните резерви на страната, защото тя е във валутен борд, допълват анализаторите.