За периода януари-ноември 2006 г.у нас са продадени общо 38255 нови превозни средства, като над 36 хил. от тях са леки автомобили, показват данните на Съюза на вносителите на автомобили (СВАБ).

В сравнение с първите единадесет месеца на миналата година ръстът в продажбите е близо 28%, което превръща 2006 г. в най-добрата година за вносителите от либерализацията на пазара през 1990 г.

За сравнение за цялата 2005 г. у нас са продадени общо 34940 нови автомобила.

На първо място по продажби на леки коли у нас остава „София Франс Ауто", които са продали над 4160 бр. леки автомобили от марката „Peugeot". Вносителят отчита 11.45% ръст в продажбите си за десетмесечието.

На второ мястопо продажби се нарежда „Toyota" с продадени общо 3762 бр. леко коли, като официалния вносител „Т М Ауто" отчита 10.35% ръст в продажбите за единайсетмесечието.

Тройката се попълва от официалния вносител на "Ford"у нас „Мото Пфое", който за периода е продал над 3418 бр. леки коли от известната марка. Реализираният ръст в продажбите на вносителя е 9.40%.

В първата десетка се нареждат още марки като Opel, Skoda, Sitroen, Volkswagen, Renault, Dacia и Chevrolet.

Най-много мотоциклети са продадени от „Мотодинамикс",които внасят Yamaha (91 бр.), лидер по продажби сред тежкотоварните автомобили е марката „Iveco",която се внася от Торино Моторс, Чефин България, Пълдин Транс Сервиз и Булавто.