За да укрепи режима на неразпространение, Русия е готова да създаде на своята територия международен център за обогатяване на уран, предава кореспондентката на РИА Новости в ООН. Международната агенция по атомна енергетика МААЕ ще бъде гарант.

„Като първа крачка на базата на един от своите обогатителни комбинати Русия е готова да осъществи съвместен проект в международен център за предоставяне на услуги по обогатяване на уран под контрола на МААЕ" - заявил на заседанието на Генералната асамблея на ООН представителят на Русия Антон Василиев.

Дипломатът съобщава, че инициативата за създаване на международни центрове е насочена към укрепване на глобалната инфраструктура на ядрената енергетика. По мнението на Антонов, такъв подход ще съдейства за осигуряването на глобалната безопасност, а също и на достъпа на държави, добросъвестно спазващи ангажиментите си, до благата от мирното използване на ядрената енергия.

По-рано Русия бе предложила на Иран да се възползва от възможността да обогатява уран за атомни станции на нейната територия, за да снеме от арабската държава подозренията на международната общност, че разработва ядрено оръжие. Техеран не се възползва от предоставената му възможност.