Днес в Софийската градска художествена галерия, ще се проведе церемония, на която ще бъде връчен на кмета на Созопол Панайот Рейзи златен печат за "уникално европейско селище", съобщиха bourgasinfo.net.

Наградата се присъжда от Европейския форум на експертите и Официалното представителство на уникалните селища в Европа

С уникалния златен печат ще се подпечатват всички представителни документи на Созопол при кореспонденцията с европейските градове и държави и в страната. Созопол получава този приз за своето историческо и културно развитие и уникални дадености.

„Включването на Созопол в списъка на уникалните европейски селища ще направи нашият град  още по-притегателен туристически център и ще спомогне за развитието на не само на морския, но и на културния и исторически туризъм. То ще даде възможност и за участие на Созопол в нови международни програми за развитие. Това е една нова туристическа визитка на нашия град пред Европа"-допълни кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Като носител на тази награда, Созопол ще има възможност да участва в съвместни програми на уникалните европейски селища и ще бъде презентиран пред международните институции и донори в културните центрове и в българските търговски представителства във всички европейски столици.

С този приз са удостоени досега 15 европейски града между които Флоренция и Страсбург. По информация от Европейския форум на експертите, номинацията на българските градове се прави от 150 известни български учени и творци с международно признание,