Светът започна да осъзнава, че забавянето на икономиката на САЩ няма да остане без последици за глобалната икономика. В сряда инвеститорите се ориентираха към сигурните правителствени бонове и пазарът на акции се понижи чувствително, пише Financial Times.

Страхът се засили и заради очакванията да станем свидетели на повече лоши новини от банките, докато пазарът в четвъртък е затворен за Деня на Благодарността в САЩ.

Анализаторите считат, че инвеститорите са станали все по-загрижени за проблемите на финансирането сред финансовите институции, които проблеми могат да вкарат колебливата икономика на САЩ в рецесия през следващата година, повличайки със себе си надолу глобалния икономически ръст.

Стратег на UBS твърди: "Глобалните пазари на акции бяха ударени сериозно, след като инвеститорите започнаха да разбират, че нещата този път няма да са различни и слабостта на икономиката на САЩ има значение".

Инвеститорите стават все по-несигурни, след като доклад на ОИСР също алармира, че влошениете условия на пазара на втроични ипотеки в САЩ може да доведе до загуби в размер на $300 млрд. на пазара на колатерализиран дълг.

Въпросът, който занимава всички, е дали американската икономика ще изпадне в рецесия, или ще нараства, макар и по-слабо. И какъв ще е ефектът върху останалия свят?

След резкия спад при отварянето на Уолстрийт, имаше възстановяване на индексите нагоре, но в Европа и Азия загубите бяха тежки.

Спадът в глобалните акции дойде заедно с цени на петрол наближаващи $100 за барел (макар че скоро след това цените се понижиха) и рекордно слаб долар ($1.4856 спрямо евро и $1.1025 спрямо швейцарския франк). Спрямо йената доларът е най-евтин от май 2005 досега.

Индексът S&P 500 падна с 1.3%. Индексът на S&P за финансовия сектор се понижи с 2.1% и сега е на двегодишно дъно. Freddie Mac, подкрепяната от правителството на САЩ ипотечна агенция, загуби 3% от стойността на акциите си, след като във вторник съобщи за загуби от $2 млрд.

В Лондон FTSE 100 спадна с 2.5%, хонконгският Hang Seng загуби 4.2%, Nikkei 222 се прости с 2.5%.

Тъй като инвеститорите се втурнаха към правителствени ценни книжа, лихвата по двугодишните US Treasury бонове падна под 3 процента, което е над 1.5 % под цената за овърнайт кредитите, определени от Федералния резерв.

Анализатори описват ситуацията като отприщен язовир за купуване на правителствени бонове и продаване на акции. Обемите на търговия с Трежъри боновете е двойно по-голяма от обичайното за последните две години преди Деня на Благодарността. Лихвата по 10-годишните Трежъри бонове падна под 4%, най-ниско от началото на 2005.

Двугодишните лихви в Еврозоната също паднаха със седем базови пункта до 3.65%. Пазарът на бонове в Европа е с обем €1,600 млрд. и притесненията за боновете гарантирани с вторични американски ипотеки доведоха до рязко покачване на лихвите им.

Волатилността (непостоянството) на пазара принуди новоформираният комитет от пазарни лидери да преустанови междубанковия пазар на нови облигации до понеделник в опит за забавяне на пазарните движения. Банките все още разменят бонове с инвеститорите, но вече не предлагат неизменни квоти една на друга.