На пазара на акции всичко изглежда в разумен ред, тъй като акциите преследват един връх след друг, макар и с периодични неуспехи. Но пазарът на облигации изпраща различен сигнал. Миналата седмица доходността на краткосрочните съкровищни облигации нарасна по-бързо, отколкото на по-дългосрочните държавни облигации.

При затваряне на търговията в петък, двугодишните държавни ценни книжа дадоха 47,9 базисни пункта, или стотни от процентния пункт, повече от 10-годишната съкровищна облигация. Това се сравнява с разлика от 45,9 базисни пункта в четвъртък и е най-голямата разлика досега тази година.

Такава празнина или инверсия, когато инвеститорите получават повече плащания за притежаване на по-краткосрочен държавен дълг, отколкото за по-дългосрочни ценни книжа, предполага по-сурови икономически условия. Кривата на доходност, изобразяваща възвръщаемостта на дълга с падеж в различно време, е била обърната за най-дълго време в САЩ. И тази историята има малко признаци, че е към своя край.

Дългът на САЩ, който се превръща в заплаха за пазарите

Дългът на САЩ, който се превръща в заплаха за пазарите

Федералният дълг днес възлиза на $34,5 трилиона

На пръв поглед има смисъл. По-късият край на кривата е по-повлиян от действията на Федералния резерв в областта на паричната политика и коментарът от тази седмица на служители на централната банка, който намали всякакви очаквания за лятно намаление на лихвените проценти. Прогнозите, че краткосрочните лихвени проценти ще бъдат по-високи за по-дълго време, тъй като Фед продължава да се бори с инфлацията, плюс солидни данни за молбите за обезщетения за безработица, доведоха 2-годишната доходност опасно близо до нивото от 5%.

"Пазарите на облигации са на ръба на достигането на по-висока доходност... 10 годишните не са там", написа Андрю Бренер, ръководител на отдела за международен фиксиран доход в NatAlliance Securities, малко преди да се отправи към плажа на разходка в петък.

Докато Уолстрийт празнува почивката в "Деня на паметта", се разказват поне две истории за това защо 10-годишната доходност, която реагира на икономическия растеж, изостава от двугодишната, за да направи кривата още по-дълбоко обърната.

Бренер казва, че инвеститорите, които се занимават с двата края на кривата, изглежда се фокусират върху различни неща. "Дългият край изглежда обръща внимание на отслабващ икономически сценарий, но късият край е под обстрел от Фед и някои от смесените скорошни числа", пише той.

Очакванията, че икономиката ще се забави, което би направило по-вероятни намаления на лихвените проценти, е причина инвеститорите да купуват дългосрочен дълг сега, заключвайки текущите относително високи доходности.

Балансът на Фед е другият фактор. Федералният комитет за отворения пазар реши, че от юни ще остави 25 милиарда долара от облигационния си портфейл да падежират всеки месец, без да използва парите за закупуване на повече дългове, в сравнение с 60 милиарда долара в момента.

Нетният ефект е, че повече пари на Федералния резерв ще се влеят в пазара на държавни облигации, което може да доведе до повишаване на цените и намаляване на доходността. Това очаквано купуване може вече да натежава върху по-дългосрочните печалби. Уебсайтът на Федералния резерв на Ню Йорк показва, че 34% от притежанията на Федералния резерв в държавни облигации са с падеж след 10 години и повече, което е най-високото разпределение за всяка група падежи.

Инвеститорите трябва да внимават за аукционите на държавния дълг през следващата седмица. Бари Нап, управляващ партньор на Ironsides Macroeconomics, казва, че продажбите могат да "окажат натиск върху задния край", като повишат доходността и понижат цените. Това може да намали инверсията на кривата на доходност, ако доходността в по-късия край остане стабилна или спадне.

Уолстрийт засега може да се наслади на слънчевото време и дългия уикенд. До вторник. Но дали това "безоблачно" време ще продължи, предстои да видим...

Федералният резерв на САЩ няма да вдига основните лихви, но няма и да ги намали

Федералният резерв на САЩ решава какво да прави с основните лихви

Упорита ли е инфлацията отвъд океана?

Не всички са толкова притеснени от обърната крива на доходността!

Въпреки че дълбоко обърнатата крива на доходност предизвика безпокойство сред инвеститорите относно перспективата за рецесия, Goldman Sachs Group Inc. има различно послание: спрете да се тревожите за това.

"Ние не споделяме широко разпространената загриженост относно инверсията на кривата на доходността", пише Ян Хациус, главен икономист на банката в бележка, намалявайки оценката си за вероятността от рецесия.

Хациус се противопоставя на повечето инвеститори, които посочват, че инверсията на кривата има почти безупречен опит в предсказването на икономически спадове.

Обикновено кривата е наклонена нагоре, тъй като инвеститорите изискват по-висока компенсация - или срочна премия - за държане на облигации с по-дълъг падеж, отколкото краткосрочни. Когато кривата се обърне с главата надолу, това означава, че инвеститорите ценообразуват намаления на лихвените проценти, достатъчно големи, за да преодолеят премията на термина, подобно явление възниква само когато рискът от рецесия стане "ясно видим", обясни Хациус.

Този път обаче нещата са различни, каза икономистът. Това е така, защото срочната премия е "доста под" дългосрочната си средна стойност, така че са необходими по-малко очаквани намаления на лихвите, за да се обърне кривата. Освен това, докато инфлацията се охлажда, това отваря "правдоподобен път" към Федералния резерв да облекчи лихвените проценти, без да предизвика рецесия, според Хациус.

Когато икономическите прогнози станаха прекалено песимистични, добави Хациус, те оказаха по-голям натиск върху по-дългосрочните лихви, отколкото е оправдано.

"Така че аргументът, че обърнатата крива потвърждава консенсусната прогноза за рецесия, е меко казано безпочвен", написа той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.