През тази година българинът ще отдели средно по 645 лева за около 4 дни на море в България, каза за Money.bg Румен Драганов,член на Националния борд по туризъм и директор на Института за анализи и прогнози в туризма. Миналата година средната сума за ваканция на море е била 545 лева.

Драганов освен това определи въведената мярка за купуване на визи по интернет от руснаци като недостатъчна. Според него би било добере руските туристи да получават визите на летището или малко преди да пресекат българската граница.

Петролът поскъпна драстично през изминалия месец и достигна 150 долара за барел. Все още цари напрежение на пазара на "черно злато". Литър бензин в Германия струва около 1,50 евро. Растящите цени на бензина оказват негативно влияние върху авиокомпаниите.


Заради растящите цени в световен мащаб много хора по света ще предпочитат по евтини туристически дестинации като България например.
Тази година има ръст на германските туристи у нас от 29%, заяви още Румен Драганов.

В същото време германските вестници пишат, че германците масово се отказват от почивка на морето в чужбина заради скъпите горива, които доведоха и до ръст на цените на различни стоки и услуги.

Eдна трета от германците са ограничили своите планове за почивка през лятото по тази причина, показва изследване. 23% от анкетираните са заявили, че искат да скъсят почивката си. 13% от германците са се отказали да правят планове за лятото, пише германското издание „Шпигел". 

Колкото са по-високи доходите на едно семейство, толкова по-малко влияние имат високите цени. Само 38% от запитаните, които получават около 1500 евро на месец, запазват първоначалните си планове за отпуската. Три четвърти от хората със заплата около 3000 евро ще реализират плановете си за почивка.