Инициативен комитет от общински съветници от различни политически сили, общественици и граждани на град Видин организират днес публично обсъждане на възникналите проблеми във връзка с отчуждителните процедури при реализацията на проекта по "Дунав мост 2".

В обсъждането ще участват експерти от ресорните министерства, както и народни представители.

Припомняме, че преди месец започна конфликт между Община-Видин и Министерство на транспорта заради предвидени за отчуждаване имоти покрай Дунав мост 2.

Подготвителната работа за изпълнението на проект „Дунав мост при Видин-Калафат" изисква отчуждаване на терените, върху които ще се изгражда мостът и прилежащата инфраструктура, твърдят от транспортното ведомство.

Този процес засяга повече от 500 имота, частна собственост, в землищата на селата Антимово, Капитановци и Покрайна, община Видин, както и в землището на гр. Видин.

Министерството обаче установило, че Общинските власти са продавали на трети лица предвидени за отчуждаване имоти, което е в разрез със закона.

По случая започна проверка от Областната управа на Видин, а от министерството обявиха, че ще отделят допълнителни средства, за да приключи успешно процедурата, но предупредиха, че така тя ще се забави поне месец и половина след предвидения срок.

Държавата е заделила милион и половина лева за отчуждаването на тези имоти. Сега заради продаването им на трети лица, трябва да се правят нови оценки и да се взимат нови решения.