Цената на петрола се покачи над $61 за барел днес, като се възстанови от шест-месечните си дъна под $60 за барел. Инвеститорите се опасяват от скорошна интервенция на пазара от страна на ОПЕК и задържаха цената на суровината над $60.

Американският лек суров петрол се беше понижил с 16 цента до $61.29 за барел тази сутрин, след като в понеделник отбеляза скок с $0.90. Лондонският сорт брент петрол се понижи с 11 цента от вчерашното си ниво, като в момента се разменя за $60.69 за барел.

Петролът се срина до нов 6-месечен рекорд на $59.52 за барел в понеделник, след новината от ВР за официалното пускане на петролното поле в Пръдхоу бей, Аляска. По-късно обаче, цената обратно пое нагоре като напомняне, че ОПЕК е с повишено внимание и е готова да се намеси на пазара всеки момент.

ОПЕК, които добиват повече от една-трета от дневния световен добив на петрол, са силно притеснени от ниската цена на суровината в момента, но за момента нямат планове за извънредно заседание. Следващата редовна среща на картела е на 14 декември в Нигерия.

Иранският петролен министър Казем Вазири-Хаменей е изразил недоволството си от ниската цена и е определил граница от $60 за барел, която не трябва да се преминава. Американският лек петрол изгуби 19 долара от цената си само за последния месец, което е най-голямото едномесечно понижение за последните 15 години.